Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Červen je první letní měsíc a vyznačuje se příjemným teplým počasím. Již máme skoro všechno zaseto a vysázeno, na zahradě se soustředíme hlavně na kypření půdy, odplevelování, vyvazování rostlin a zalévání. Přitom sklízíme nejen zeleninu, ale také jahody a třešně.

Červen patří na zahradách mezi pracovně nejnáročnější měsíce. Sice už máme většinu rostlin v zemi, ale stále ještě doséváme a dosazujeme sazenice na uvolněná místa. Přitom je potřeba věnovat péči vzrostlým rostlinám, okopávat a odplevelovat záhony, při suchém počasí zalévat, vyvazovat zeleninu k oporám a zaměřit se na prevenci různých chorob (např. houbové choroby u rajčat a okurek).

Oblíbené červnové pranostiky

Pranostiky pro červen vychází ze zkušeností našich předků a jsou ověřené předchozími generacemi. Mají nám co říct i v dnešní době? Posuďte sami.

  • Jaký červen, takový i prosinec.
  • Jaká parna v červnu panují, takové se i mrazy v prosinci dostavují.
  • Červen mokrý a studený - bývají žně vždy zkaženy.
  • V červnu deštivo a chladno způsobí rok neúrodný snadno.
  • Červnové večerní hřmění - ryb a raků nadělení.
  • Červen studený - sedlák krčí rameny.
  • Hodně pavučin v přírodě věští trvale pěkné počasí.
  • Často-li se v červnu hrom ozývá, kalné léto potom přicházívá.
  • Chladný květen, červen vlažný - je pro sýpky, sudy blažný.
  • Jak červen teplem září, takový bude i měsíc září.
  • Je-li červen mírný, nebude v prosinci mráz silný.
  • 3. června - Jaké počasí o svatém Erazimu, takové bude i příští zimu.
  • 8. června - Medardova kápě, čtyřicet dní kape.
  • Jaké počasí na Medarda bývá, šest neděl trvání mívá.
  • 12. června - Svatá Tonička mívá často uplakaná očička.
  • 13. června - Na svatého Antonína broušení kos se začíná.
  • 21. června - Na svatého Aloise poseč louku, neboj se!
  • 24. června - Do Jana Křtitele nechval ječmene.
  • Do svatého Jana musí být turkyně okopána.
  • Na Jana Křtitele skoč do vody směle.

K červnu patří sklizeň dozrávajícího ovoce, zatím se jedná především o jahody a třešně, ale postupně budou přibývat další druhy. Sklizené ovoce si dopřejeme hlavně čerstvé, ale přebytek také mrazíme nebo zavařujeme. Vyrábíme výborné marmelády i džemy a hodí se mít doma na zimu oblíbené kompoty.

Podle následujícího receptu si můžete uvařit výborný jahodový džem. Výborně chutná např. k palačinkám.

 

Další tipy a triky