Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Česnečka je jednoduchá polévka, která je výjimečná nejen rychlou přípravou a příjemnou chutí, ale i léčebnými účinky díky vysokému obsahu česneku. Česnečku si dopřejeme především při nachlazení, žaludečních potížích a doporučuje se při kocovině.
Česnek a jeho účinky
- příznivě působí na průdušky, usnadňuje vykašlávání a má antiastmatické účinky.
- je účinný proti všem druhům infekčních onemocnění
- posiluje činnost imunitního systému
- ničí některé škodlivé mikroorganismy.
- doporučuje se při tělesné slabosti, únavě a nechutenství.
- má antibiotické a dezinfekční účinky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Česnečka
Česnečka je velmi rychlá polévka, na kterou nám stačí několik surovin.
Připravíme si brambory, tuk, sůl a kmín. A samozřejmě nejdůležitější je česnek. Může se dát hned na začátku a na konci ještě přidat na dochucení, pak již polévku déle nevaříme.
Podle některých receptů se přidává bujón, majoránka, cibule, krupice a vejce.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit jednoduchou polévku, plnou vůně česneku
- Do menšího množství vody dáme vařit na kostky nakrájené brambory, rajče a rozmačkaný stroužek česneku. Současně přidáme kmín a trochu majoránky.
- Jakmile brambory začnou měknout, doplníme vodu na potřebné množství. Na ochucení můžeme přidat bujón a polévkové koření.
- Rajče se rozvaří, polévce dá pěknou barvu a přidá nový rozměr chuti. Slupku z rajčete z polévky vytáhneme.
- Do polévky nasypeme 2 lžíce hrubé krupice (množství záleží na tom, jak chceme mít polévku hustou a kolik jí připravujeme). Hrubá krupice sice nemá tolik tendenci k vytváření žmolků, přesto raději mícháme.
- Ke konci varu do polévky rozmícháme celé vejce.
- Polévku osolíme.
- A hlavně do ní rozmačkáme česnek, množství záleží na naší chuti a množství připravované polévky. Polévka by již neměla dlouho vařit, aby léčivá síla česneku zůstala zachována.
- Kdo chce, může si česnek přidat i přímo na talíř. Jen pozor - měl by to být český česnek. Některé čínské druhy česneku mají tendenci k zelenání, pokud jsou jen mírně ohřáté, ale neprojdou varem.
- Při podávání česnečku zdobíme jemně nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.
- K polévce se hodí na kostky nakrájený a osmahnutý chléb nebo rohlíkové krutonky. Chléb, nakrájený na kostky, osmahneme na oleji. Trochu posolíme a milovníci česneku mohou opět už při tepelné úpravě vmíchat rozmačkaný česnek.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbené recepty na česnekové polévky
Při přípravě česnečky nás mohou inspirovat další oblíbené recepty našich čtenářů. Některé jsou složitější, ale ve všech hraje důležitou roli česnek.
Nejen polévky
Česnek dá tu správnou chuť mnoha dalším skvělým pokrmům.
Mohlo by vás zajímat
Při použití česneku spojíme příjemné s užitečným - pochutnáme si a ještě prospějeme svému zdraví.
Komentáře