Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když už toho dobrého bylo až příliš, máme chuť na jednoduché jídlo. Jednou z nejoblíbenějších možností je česnečka, která se doporučuje jako osvědčený lidový prostředek k napravení žaludku po prohýřené noci. Hotová je během chvilky a potřebujete na ni jen minimum surovin.

Na česnečku vám můžeme nabídnout více receptů, ale v článku se zaměříme především na jednoduchou a osvědčenou verzi, která nikdy nezklame. Hlavní roli v ní hraje samozřejmě právě česnek, jakmile totiž začnete přidávat další zeleninu, polévka bude sice chutná, ale česnečka je prostě česnečka. Co ale dalšího by v ní nemělo chybět, jsou brambory a vejce.

Jak udělat jednoduchou česnečku

Uvařit česnečku zvládne opravdu každý kuchtík začátečník.

  • Na 4 porce si připravte 1 cibuli, brambory, vajíčko, bujón, sůl, mletý pepř, majoránku, tuk (sádlo nebo olej) a kmín.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  • V hrnci na tuku, který zvolíte podle osobních preferencí, osmahněte cibuli a zalijte ji vývarem (bujónem). Pokud nemáte vývar, zalijte jen vodou a přidejte kostku koupeného nebo domácího bujónu.
  • Zvlášť uvařte okrájené a na kostičky nakrájené brambory, a to v osolené a okmínované vodě. Do polévky je přendejte, teprve když jsou poloměkké. Brambory pouští škrob a pokud byste je vařili společně s vývarem, nebyla by chuť polévky tak dobrá. Vodu, ve které jste brambory vařili, do polévky nedávejte.
  • Promíchejte a do vařící polévky vlijte rozšlehané vajíčko (nebo dvě) a vzápětí zamíchejte. Jde o to, aby vejce v polévce vytvořilo vaječné "nitě". 
  • Pak už zbývá polévku jen dochutit. Autorka receptu doporučuje mletý pepř, trošku drceného kmínu a sůl. Po dvou minutách polévku odstavte z ohně.
  • Teprve potom přidejte prolisovaný česnek, na půl litru polévky stačí 6 stroužků, a v dlaních rozemnutou majoránku. Množství česneku si upravte podle vlastní chuti. Podívejte se, kdy správně dát česnek do česnečky.
  • Tip 1: Pokud si přejete polévku doplnit strouhaným sýrem, dejte ho až na talíře a polévkou zalijte.
  • Tip 2: Polévku můžete při podávání dozdobit zelenou natí cibulky nebo pažitky.
  • Tip 3: Kdo chce, může polévku ještě doplnit krutony z pečiva. Krutony si přidává každý strávník sám, z misky položené na stole.

Podívejte se ještě na videorecept, který vás provede krok za krokem celým postupem vaření česnečky.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky