Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Česnek se skladuje velmi snadno - nemá žádné zvláštní nároky, potřebuje především suché a vzdušné místo, chráněné před mrazem. Podobně jako cibuli ho můžeme skladovat rozložený na bedničkách nebo svázaný ve svazcích a zavěšený. Podmínkou je řádné vysušení sklizeného česneku před uložením.
Nejraději máme česnek vypěstovaný v našich končinách, ideálně na vlastní zahradě. Pokud ho vysazujeme do záhonu, nejlepší je výsadba co nejpozději před začátkem zimy, a pokud je zima mírná a půda není zamrzlá, můžeme česnek dosázet i v průběhu zimy. Pro ochranu před houbovými chorobami ho před výsadbou můžeme máčet např. v Sulce (ze zahrádkářských potřeb).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak skladovat česnek
Kupujeme pouze kvalitní česnek, který příjemně voní. Nesmí být napadený plísní. Česnek není zrovna levný, proto si ho při nákupu dobře zkontrolujeme.
- Česnek skladujeme nejlépe v bedničce nebo papírové krabici na suchém a vzdušném místě, chráněném před mrazem. Občas česnek prohlédneme, případně lehce promícháme.
- Rozhodně česnek neukládáme v lednici a už vůbec ne v mikrotenovém nebo igelitovém neprodyšně uzavřeném sáčku.
- Při pokojové teplotě začne časem vysychat.
- V předjaří se může stát, že nám česnek začne doma rašit, v tom případě je ale škoda cibulky vyhodit. Raději je dáme do květináčku s hlínou a čerstvou narašenou nať můžeme používat podobně jako pažitku - do pomazánek nebo na chleba či do polévek. Česnek je sice ostřejší než pažitka, ale chutná výborně.
- Pokud máme česnek vysázený na záhonu, začne při jarním oteplení velmi brzy rašit, narašené natě nám velmi příjemně obohatí naši jarní kuchyni.
- Česnek nám vydrží dlouho jako čerstvý, když ho po vyloupání naskládáme do skleničky, zalijeme olejem a uložíme v ledničce. I olej takto získá příjemné česnekové aroma a bude se nám hodit k dochucení některých jídel.
- Další možností je česnek umixovat se solí a uložit do šroubovacích skleniček. Uskladníme je v chladném prostředí. Takto připravený česnek používáme k dochucení různých polévek, omáček a gulášů. Hodí se ale i na topinky, pokud po ruce nemáme zrovna čerstvý.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na závěr pro vás máme zajímavý recept, ve kterém česnek nesmí chybět. Podle následujícího videa můžete uvařit výbornou česnečku od babičky.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Tahle česnečka mění pravidla hry: Zkuste rozpečený sýr, krutóny s česnekovým máslem nebo uzená kuřecí křídla
Samosběr česneku 2024: Nejlevněji kilo nasbíráte již za 60 Kč na severní Moravě, v Čechách si připlatíte
Krušovické vepřové plátky se opékají na sádle a podlévají pivem, jsou neuvěřitelně šťavnaté a díky chilli papričce i lehce pikantní
Komentáře