Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Původ čevabčiči (kebab, kebabče, čevapčiči) si připisují turkické oblasti. Názvy má různé podle jazyka v určité zemi, ale podobu stejnou nebo téměř stejnou. Jsou to opečené porce mletého masa a koření ve tvaru malých šištiček.

Nejvhodnější maso je původní jehněčí, ale protože u nás je jehněčí spíše nedostatkové a dražší maso, může se nahradit hovězím, skopovým nebo směsí hovězího (skopového) a vepřového v poměru 1:1. Typickou příměsí je cibule a koření čubrica

Jak udělat čevabčiči

Je to opravdu snadné i pro začátečníky. V pokrmu má vyniknout čistá chuť kvalitního čerstvého masa.

  • Oloupanou cibuli velmi jemně nasekejte na kostičky. Nejrychleji a bez slz to půjde v sekáčku potravin (chopperu).
  • Vmíchejte do mletého masa, osolteopepřete a ochuťte čubricou. Pokud ji nemáte, můžete použít sušenou nebo čerstvou saturejku, kterou čubrica také obsahuje.
  • Nechte asi půl hodiny odležet, pak tvarujte šištičky. Při větším množství vám pomůže názorné video na nápadité tvarování kebabu. Šištičky můžete obalit v hladké mouce, zajistí křupavý povrch a šťavnatý vnitřek.
  • Šištičky opékejte na pánvi, grilu nebo v troubě ze všech stran do oříškově hnědé barvy.
  • Tradičně se čevabčiči podává s hořčicí a nakrájenou cibulí. Přílohu tvoří chléb nebo brambory či bramborová kaše. V balkánských zemích se podává grilované s červenou cibulí a ajvarem.

Pro představu začátečníkům nabízíme ještě názorný videorecept na přípravu chutného čevabčiči podle starých kuchařek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky