Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cheesecake je v překladu sýrový koláč. V dávné minulosti se jednalo o slaný tart, plněný směsí smetany, žloutků a sýra. Moderní cheesecake je sladký moučník z čerstvého sýra a připravuje se v pečené i nepečené verzi.

Odborníci se neustále přou o to, jestli je cheesecake pečený nebo nepečený. Ve výsledku je koláč známý po celém světě v obou variantách - důležité je použití čerstvých sýrů, které mu dodávají typickou svěžest, jemnost, vláčnost a chuť.

Jak se dělá nepečený cheesecake

Tato varianta je pro začátečníky daleko jednodušší než pečený moučník:

  • Dno dortu tvoří sušenky (máslové, Bebe, Lotus), které rozdrtíme na drobné kousky a smícháme s rozpuštěným máslem. Hmotu natlačíme do dortové formy, vyložené pečicím papírem.
  • Na sušenky nalijeme smetanovou směs, kterou tvoří sýr Philadelphia, Lučina, Mascarpone nebo žervé. Sýr smícháme s cukrem, vysokoprocentní smetanou a želatinou podle návodu na obalu.
  • Čerstvý sýr můžeme nahradit levnějším tvarohem, který prolisujeme přes sítko, aby byl jemný a bez hrudek. Při použití želatiny můžeme část tvarohu nastavit zakysanou smetanou nebo jogurtem.

Jak připravit pečený cheesecake

Moučník musí být jemný, vláčný a šťavnatý:

  • Dno moučníku tvoří rozdrcené máslové sušenky s máslem, nízký piškot či křehké těsto, které předem předpečeme - použijeme slepé pečení. Korpusy necháme vychladit, než je naplníme smetanovou směsí.
  • Na náplň použijeme čerstvý sýr nebo tvaroh s mascarpone či smetanou, do které zašleháme jedno po druhém vejce, cukr a dochucovadla - vanilku, kakao, citrónovou nebo pomerančovou kůru.
  • Dno a boky formy obalíme alobalem a vložíme ji na vysoký plech s vodou. Pečeme na 170 °C 45–60 minut podle vlastností trouby, kterou nesmíme otevírat. Po dopečení troubu mírně pootevřeme a koláč v ní necháme úplně vychladnout.

Pár rad na závěr

Cheesecake má po upečení tak měkkou konzistenci, že se chvěje jako želé - ale pozor! Pouze uprostřed. Pokud se chvěje celý až ke krajům, není dopečený. Naopak hnědý moučník je už připálený. Cheesecake nesmíme nakrojit, dokud úplně nevychladne, což je nejvhodnější právě v chladnoucí pootevřené troubě. Může se stát, že se prostředek dortu mírně propadne, ale to není na závadu.

Na jeden z mnoha receptů na cheesecake se můžete podívat v našem videu:

Sladké drobečky

Krémovou náplň do cheesecaku můžeme dochutit pomerančovou nebo citrónovou šťávou, vanilkou nebo kakaem či čokoládou, se kterými lze moučník mramorovat. Na ozdobení povrchu použijeme karamelovou, ovocnou nebo čokoládovou polevu, citrusovou kůru, kousky ovoce a zelené lístečky meduňky nebo máty.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli