Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na co se hodí chia semínka a jak z nich připravit chia pudink. Toto jsou nejoblíbenější recepty
Zdroj: Unsplash

Malá chia semínka s oříškovou chutí si získala velkou oblibu. Jsou velmi výživná a energeticky vydatná, ceněná i mezi sportovci. Nejčastěji je zařazujeme do jídelníčku předem namočená a používáme je při snídani.

Schopnost vázat tekutinu

Chia semínka jsou semena rostliny šalvěje hispánské, která mají výraznou schopnost vázat na sebe tekutinu. Během 20-30 minut pojmou tekutinu přibližně desetinásobku svého objemu. Jsou užitečná k zahušťování a oblíbená při pečení

Jak připravit gel z chia semínek

Smícháním semínek s tekutinou vznikne "gel", který dále používáme v kuchyni. Jako tekutinu lze použít rostlinný nápoj nebo obyčejné mléko, kefír, vodu, ovocnou šťávu nebo džus. Semínka často používáme na přípravu "pudinků" a koktejlů. Večer je promícháme s tekutinou a ráno posnídáme.

Chia semínka nasladko 

Chia semínka využijeme při vaření kaší, stačí je přisypat při vaření. Předem namočená ve vodě se přidávají do těst na lívance, drobné koláčky, sušenky a muffiny. Snižují potřebu másla a vajec. Semínka lze také přidávat do marmelád.

Chia semínka naslano

Malé množství chia semínek můžeme přisypat do vajíček, která připravujeme na vaječnou omeletu. Hodí se do různých placiček a karbanátků. Používáme je do těst na dalamánky i podobné pečivo a samozřejmě do chlebového těsta

Chia semínka jsou chutná a užitečná pro naše zdraví. Ale s konzumovaným množstvím to příliš nepřeháníme, máme na paměti jejich energetickou sílu. Používaná s mírou jsou dobrým pomocníkem do kuchyně.

Další tipy a triky