Chléb ze špaldové a žitné mouky: Poradíme vám s postupem a jiný už chtít nebudete
Chléb z jiné mouky než žitné a pšeničné budí v lidech různé pocity, ale přitom je stejně propečený, křupavý a chutný jako jiné chleby. Jeho výhodou je absence bílé mouky, takže si ho může připravit každý, kdo se bílé mouce vyhýbá.
Chleba můžeme kdykoliv koupit v obchodě, ale není nad ten vlastní, domácí, který vydrží týden zabalený v utěrce a je pořád velmi dobrý. Poradíme vám, jak upéct zdravý chleba z droždí - rychle a jednoduše. Jiný pak už nebudete chtít.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduchý recept na špaldovo-žitný chléb
Stačí vám k tomu jen pár ingrediencí:
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 300 g žitné mouky
- 300 ml teplé vody
- 1/2 kostičky droždí
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce kmínu
Jak připravit chleba
Vyzkoušejte to s námi:
- Připravíme si kvásek - 2 lžíce mouky, droždí, špetku cukru a trochu teplé vody smícháme v hlubší misce do husté kaše.
- Poprášíme moukou a zakryjeme. Necháme 1/2 hodiny odpočívat. Pak všechny suroviny vypracujeme v robotu do hladkého tvárného těsta, poprášíme moukou a necháme pod utěrkou kynout, dokud nebude obsah dvojnásobný.
- Těsto vytvarujeme do bochníku nebo pecínku a necháme ještě 45 minut kynout pod utěrkou.
- Mezitím si rozpálíme troubu na 240 °C. Povrch bochníčku pocákáme vodou a pečeme, dokud se povrch nezbarví do červena. Snížíme teplotu na 200 °C a dopečeme.
- Pokud bude povrch příliš tmavnout, přikryjeme ho alobalem. Chléb necháme před krájením vychladnout.
Stejným způsobem si připravíme i chléb ze sušeného droždí. Do těsta můžeme přidat lněná a slunečnicová semínka, ořechy, praženou cibulku, škvarky, česnek nebo bylinky.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Historie chleba: Z pšenice se původně dělala jen kaše, později byl bílý chléb symbolem bohatství a ten tmavý byl určen pro chudé
Expertka radí, jak doma nejlépe uchovat chleba: Osvědčila se mi kombinace bavlněné utěrky a mikrotenového sáčku, říká
7 receptů na domácí chléb: Upečte si čerstvou křupavou dobrotu, na kterou se vám budou sbíhat sliny
Komentáře