Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chléb z jiné mouky než žitné a pšeničné budí v lidech různé pocity, ale přitom je stejně propečený, křupavý a chutný jako jiné chleby. Jeho výhodou je absence bílé mouky, takže si ho může připravit každý, kdo se bílé mouce vyhýbá.

Chleba můžeme kdykoliv koupit v obchodě, ale není nad ten vlastní, domácí, který vydrží týden zabalený v utěrce a je pořád velmi dobrý. Poradíme vám, jak upéct zdravý chleba z droždí - rychle a jednoduše. Jiný pak už nebudete chtít.

Jednoduchý recept na špaldovo-žitný chléb

Stačí vám k tomu jen pár ingrediencí:

Jak připravit chleba

Vyzkoušejte to s námi:

  • Připravíme si kvásek - 2 lžíce mouky, droždí, špetku cukru a trochu teplé vody smícháme v hlubší misce do husté kaše.
  • Poprášíme moukou a zakryjeme. Necháme 1/2 hodiny odpočívat. Pak všechny suroviny vypracujeme v robotu do hladkého tvárného těsta, poprášíme moukou a necháme pod utěrkou kynout, dokud nebude obsah dvojnásobný.
  • Těsto vytvarujeme do bochníku nebo pecínku a necháme ještě 45 minut kynout pod utěrkou.
  • Mezitím si rozpálíme troubu na 240 °C. Povrch bochníčku pocákáme vodou a pečeme, dokud se povrch nezbarví do červena. Snížíme teplotu na 200 °C a dopečeme.
  • Pokud bude povrch příliš tmavnout, přikryjeme ho alobalem. Chléb necháme před krájením vychladnout.
Stejným způsobem si připravíme i chléb ze sušeného droždí. Do těsta můžeme přidat lněná a slunečnicová semínka, ořechy, praženou cibulku, škvarky, česnek nebo bylinky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář