Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zůstalo vám pár krajíců staršího chleba nebo plátků veky? Můžete je proměnit v báječnou retro lahůdku, na které si určitě pochutnáte. Chleba ve vajíčku se výborně hodí k večeři, k němu si připravte nakrájenou cibuli a kyselé okurky.

Několikadenní chléb, na který už nikdo nemá chuť je k obalování ve vajíčku ideální. Stejným způsobem ale můžete zužitkovat i jiné pečivo, třeba rohlíky, ale na chléb se rozšlehané vajíčko lépe přichytává, proto mu dejte přednost.

Jak udělat chleba ve vajíčku

Množství surovin si určete podle počtu strávníků. Tato dobrota chutná nejen teplá, ale i studená, proto vůbec nevadí, když pár osmažených krajíčků zůstane na další jídlo.

  1. Na 1 porci budete potřebovat 2 krajíce tvrdšího chleba, 1–2 vajíčka, sůl a olej podle potřeby. Na zdobení si připravte cibuli, kečup a sterilované okurky, případně syrová rajčata a kapii.
  2. Vajíčka v misce nebo v hlubokém talíři osolte a dobře rozšlehejte.
  3. Na pánvi rozehřejte olej.
  4. Krajíce chleba rozkrojte na poloviny a namáčejte je z jedné strany v rozšlehaných vejcích.
  5. Hned je dejte na rozpálenou pánev, dolů nejprve stranou obalenou ve vajíčku, a po chvíli krajíčky otočte. Jakmile jsou usmažené dozlatova, dejte je okapat na ubrousek a pak na talíř.
  6. Na talíři je ozdobte po libosti nakrájenou cibulí a kyselou okurkou. Použijte také kečup nebo hořčici.
Toto jednoduché a levné jídlo připravíte podle úvodního videa. Podívejte se na kompletní recept na chleba ve vajíčku.

Pokud se chcete vyhnout smažení na pánvi, můžete chléb politý rozšlehaným vajíčkem a sýrem upéct v troubě. Samotné vajíčko (bez sýra) by se do pečiva vsáklo. Sýr můžete přidat i při obalování chleba pro smažení na pánvi nebo usmažený chléb teprve na talíři posypte strouhaným sýrem. Zajímavou chuť získáte, když k vajíčku přidáte najemno nakrájenou pažitku, petrželku nebo bazalku. Použít můžete také provensálské koření.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky