Co přidat do chleba, aby pěkně voněl. Poradíme, jaké koření se nejlépe hodí
Co přidat do chleba, aby pěkně voněl? Nejen kmín, ale i další chlebové koření, které můžeme koupit ve směsi nebo si namíchat sami. Poradíme, jak připravit ten nejlepší chléb.
Kdo by neznal chléb lákavě vonící kmínem? Tu chlebovou vůni poznáme i poslepu, se zavázanýma očima. Všechno koření, které se vmíchává do chlebového těsta, má budoucí chleba nejen navonět, ale pomoct mu k lepší stravitelnosti. Že kmín (a další voňavé koření) zlepšuje chuť, povzbuzuje trávení, zabraňuje nadměrné plynatosti, kterou by zvláště čerstvý chléb mohl způsobit, věděly už naše prababičky. Do těsta přidávaly nejen kmín, ale i další koření ze své kuchyně.
Které koření použít do chleba?
Babičky používaly kmín, anýz, fenykl a někdy i koriandr, vše podle chuti a s citem. Dnes najdeme na trhu nepřeberné množství chlebového koření, každý výrobce nabízí svou směs, osvědčený poměr použitých druhů koření. Nejčastěji je to
V některých směsích do chleba je možné potkat ještě i modrý nebo bílý mák a také mletá semena kardamomu.
Každý máme jiné chutě, jinou představu o chuti domácího chleba. Tak se může stát, že některým členům rodiny nebude koupená chlebová směs chutnat,. Právě kvůli všemu použitému koření a jeho poměru v chlebové směsi. Můžeme trochu experimentovat a namíchat si z některých vyjmenovaných druhů koření směsi vlastní - takové, které budou vonět právě nám i celé rodině. Namíchanou kořenící směs nasypeme do sklenice, uzavřeme dobře těsnícím víkem a takto uložíme k ostatním kořenkám.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 4 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 5 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 23 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Křupavá pražská mapa: Víme, kde mají v Praze ten nejlepší chleba a kolik za něj zaplatíte
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Komentáře
7. 3. 2024 18:14
14. 9. 2023 09:09
11. 1. 2022 13:38