Jak připravovaly chřest naše babičky. Inspiraci najdeme ve starých kuchařkách
Chřest mnozí z nás ještě neochutnali a zatím jen opatrně pokukují po zvláštních svazečcích, které se objevují na jaře mezi další nabídkou zeleniny. Chřest považujeme stále za něco luxusního a také jeho cena je vyšší. Přesto stojí za ochutnání a inspirovat se můžeme recepty našich babiček.
Chřest se pěstuje v různých odrůdách, které se liší svými vlastnostmi i termínem, kdy je vhodný ke sklizni. Při nákupu nás ale zaujmou hlavně rozdíly ve vzhledu chřestu - můžeme si koupit chřest zelený a chřest bílý. Nejedná se však o rozdíly v odrůdách, ale ve způsobu pěstování. Chřest bílý je na rozdíl od chřestu zeleného přirychlovaný ve tmě. Podobného "bělícího" efektu si můžeme všimnout, když necháme vyrůstat listy pampelišek pod nádobou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit chřest s máslem
Podíváme se do Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1932 od Marie Janků-Sandtnerové, odborné učitelky vaření a domácího hospodářství.
- Na 50 dkg chřestu si připravíme sůl, 8 dkg másla, 3 dkg strouhané housky.
- Chřest skrojíme, pod hlavičkou sloupneme, opereme, svážeme po šesti do svazečku, aby se lépe překládal, vložíme jej do vařící osolené vody a vaříme 10–20 minut, až změkne.
- Měkký chřest dáme na síto okapati, na míse jej rozvážeme, hlavičky posypeme smaženou houskou a omastíme dobře rozpáleným máslem.
- Horký podáváme.
Jak připravit chřest v omáčce
Marie Janků-Sandtnerová doporučuje i další postup:
- Rozpočet pro 5 osob: Na 50 dkg chřestu si upravíme omáčku ze 3 dkg másla a 5 dkg mouky. Dále je potřeba zelená petržel, 1 citrón a sůl.
- Ve slané vodě uvařený chřest vložíme do omáčky upravené z máslové jíšky a vody, v níž chřest se vařil; opepříme, přisolíme, okyselíme citrónovou šťávou a přisypeme jemně sekanou zelenou petrželku.
- Chřest podáváme jako předkrm, ale také jako samostatný pokrm s dušenou rýží nebo s vařenými makarony posypanými parmezánem.
Pokud nemáme chřest, tak obdobným způsobem můžeme připravit také nedozrálý kukuřičný klas, spařenou a uvařenou kapustu, květák, mladý pór nebo mladé kedlubny.
Komentáře