Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letní grilování bývá spojené s pěknými chvílemi s rodinou nebo přáteli, s dobrým jídlem a pitím. Někdy však nastane situace, kdy je potřeba pohostit dlouho očekávané hosty a nechceme je odbýt jen grilovaným masem a zeleninou. Poradíme vám, jak připravit méně obvyklé pohoštění, které bude lahodit oku i chuti.

Chystáte se na setkání s přáteli, které jste dlouho neviděli? Přijede vám návštěva, před kterou se chcete blýsknout? Pak si musíte pečlivě naplánovat občerstvení, které budete podávat. Některé pokrmy si můžete připravit i pár dní předem a nebudete se muset stresovat, jestli všechno stihnete.

Chuťovky pro návštěvy

Dá se říci, že nejlepší chuťovky se připravují stylem "co dům dá". Stačí si připravit základní ingredience a podle potřeby vše doladit a dochutit. Výhodou těchto chuťovek je, že se dají připravovat jen po pár kouscích a jsou i krásnou dekorací.

Chuťovky z celého světa

Zkuste nabídnout svým hostům chuťovky z cizí kuchyně. Na jejich výrobu vždy doma něco najdete a můžete vykouzlit originální a výborné pohoštění.

  • Crostini z Itálie - plátky bagetky, lehce potřené olivovým olejem a opečené v troubě do růžova. Dají se připravit den předem a pak ozdobit rajčaty, avokádem, sýrem, lososem, krevetkami, čerstvou bazalkou. Prostě - malé slané dortíčky.
  • Tapas ze Španělska - drobné porce jídla, které se servírují jako chuťovka k pivu nebo k vínu. Podávají se na malých talířcích nebo v mističkách a jí se rukama nebo malou vidličkou. Nejčastěji to bývají oříšky, olivy, krevety, salátky, tortilla, jamón, fuet nebo pikantní chorizo.
  • Sushi z Japonska - rýže, smíchaná se speciálním octem (sushi znamená "kyselá rýže") a zabalená do řasy Nori nebo do sezamu, se připravuje se syrovým rybím masem (losos, mořské plody), kaviárem, avokádem, zeleninou a křenem wasabi.
  • Chlebíčky z Dánska - tenké hranaté krajíčky žitného chleba, potřené tence máslem a bohatě obložené tepelně upravenými nebo solenými rybami, pečeným masem, syrovou i nakládanou zeleninou - prostě vším, co máte doma.
  • Burgery z Ameriky - nejznámější pokrm, podávaný od tržnic po luxusní restaurace. Jde o bulku z kynutého těsta, rozříznutou a proloženou opečenou plackou z mletého masa, sýrem, rajčaty, zeleninou, salátem, cibulí nebo slaninou.
  • Dürüm z Turecka - chlebová placka, plněná masem, salátem a zeleninou, vše je pokapané zálivkou z jogurtu, oleje, citrónové šťávy, soli a pepře. Pevně zabalený závitek se podává celý nebo nakrájený na šikmé kousky.
  • Quiche z Francie - slaný koláč z mouky, másla, ledové vody a soli, který lze podávat teplý i studený. Základem je smetanová směs se sýrem a uzenou slaninou. Bývá plněný masem, sýrem, houbami, špenátem a jinou zeleninou.
  • Pizza z Neapole - světlá placka z tenkého těsta, potřená rajčatovou směsí a naplněná tím, co máme doma, lze použít rajčata, houby, mozzarelu, slaninu, ančovičky, cibuli a sýr (parmezán, gorgonzolu). Nejznámější je pizza Margherita.
  • Jednohubky z Česka - minichlebíčky, které připravujeme ke každé příležitosti. Kolečka rohlíků, potřená máslem nebo různými pomazánkami a ozdobená šunkou, salámem, klobáskou, okurkou, sýrem a různou zeleninou jsou nestárnoucí klasikou.

Ani jednohubky z rohlíků nemusí být jen obyčejným občerstvením - vhodným výběrem ingrediencí z nich můžeme vytvořit minichlebíčky, které budou nejen výborně chutnat, ale i krásně vypadat. Zkuste je dozdobit zelenými bylinkami jako je kopr, petrželka, pažitka, meduňka nebo máta - vaši přátelé to ocení.

Kdo chce zabrousit do mexické kuchyně, může si podle našeho videa zkusit připravit guacamole, které se ke grilovanému masu výborně hodí:

Luxusních chuťovek ve stylu "co dům dá" lze připravit velmi mnoho. Doufáme, že jsme vám pomohli s rozhodováním a některou z nich zkusíte svým hostům nabídnout.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky