Chyby v přípravě a smažení koblih: Dbejte na řádné kynutí a pozor na jejich tvar
Koblihy jsou neodmyslitelnou součástí masopustu - stejně jako veselí, maškarní a zabijačky. Nejednomu z nás se však stalo, že nám koblihy nešly plnit nebo měly nehezký tvar. S naším výčtem předejdete častým chybám.
Každý z nás touží po koblihách nadýchaných jako obláček, plných chutné náplně. Ačkoliv se vám toto může zdát jako nesplnitelný úkol, opak je pravdou. Projděte si s námi nejčastější chyby při jejich přípravě včetně tipů, jak na ně snadno vyzrát.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby v přípravě nejen masopustních koblih
Nemějte obavy a pusťte se do přípravy všemi milovaných koblih spolu s námi. Stačí předejít nejčastějším chybám a na výsledek své snahy budete patřičně hrdí:
- Suroviny rozdílných teplot zhatí vaši snahu již v začátku. Pro hladký průběh přípravy a následného kynutí těsta je potřeba mít suroviny pokojové teploty.
- Těsto je potřeba nechat pořádně nakynout, a to hned dvakrát. Dvojité kynutí je opravdu podstatné a jeho vynechání se vám nevyplatí.
- Rum je zásadní surovinou, nešiďte ji - díky rumu koblihy nebudou tolik mastné. Máte-li obavy kvůli dětem, nebojte. Alkohol se vysokou teplotou odpaří.
- Neopatrnou manipulací vám vzniknou nehezké, deformované tvary koblih - s tímto vám snadno pomůže vychytávka ke smažení koblih s pečicím papírem.
- Tukem ke smažení se nesmí šetřit - bochánky koblihového těsta musí v oleji plavat, jen tak dosáhnete jejich typického světlého proužku kolem dokola.
- Příliš rozpálený olej (či sádlo) není žádoucí - tuk musí být rozehřátý tak akorát, aby se koblihy nepřipalovaly na povrchu a přitom nezůstávaly syrové uvnitř.
- V málo rozehřátém oleji koblihy nasáknou mnoho oleje a budou nedobré.
- Plnění koblih před smažením může vést k vyteklé náplni do oleje - v oleji se bude náplň připalovat a koblihy zůstanou zbytečně prázdné. Proto okraje pevně uzavřete nebo plňte až hotové, usmažené koblížky.
- Během smažení se do koblihového těsta nepíchá, ale obrací se naběračkou na knedlíky. Po propíchnutí by těsto kleslo na dno nádoby.
- Nejdou vám hotové koblihy plnit? Možná jste zvolili džem namísto marmelády. Džem můžete rozmixovat najemno ponorným mixérem. V případě jemné, ale husté konzistence náplně vám pomůže trocha horké vody, rozehřátí v parní lázni nebo přilití trošky rumu a následně pečlivé rozmíchání náplně dohladka.
Jak připravujete koblihy vy? Napište nám do komentářů vaše vychytávky, budeme se těšit. Pokud vás čeká premiéra v podobě masopustních koblih, jistě vám pomůže názorný videonávod z naší dílny, který vás jejich přípravou provede krok za krokem:
Komentáře