Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koblihy jsou neodmyslitelnou součástí masopustu - stejně jako veselí, maškarní a zabijačky. Nejednomu z nás se však stalo, že nám koblihy nešly plnit nebo měly nehezký tvar. S naším výčtem předejdete častým chybám.

Každý z nás touží po koblihách nadýchaných jako obláček, plných chutné náplně. Ačkoliv se vám toto může zdát jako nesplnitelný úkol, opak je pravdou. Projděte si s námi nejčastější chyby při jejich přípravě včetně tipů, jak na ně snadno vyzrát.

Chyby v přípravě nejen masopustních koblih

Nemějte obavy a pusťte se do přípravy všemi milovaných koblih spolu s námi. Stačí předejít nejčastějším chybám a na výsledek své snahy budete patřičně hrdí:

  1. Suroviny rozdílných teplot zhatí vaši snahu již v začátku. Pro hladký průběh přípravy a následného kynutí těsta je potřeba mít suroviny pokojové teploty.
  2. Těsto je potřeba nechat pořádně nakynout, a to hned dvakrát. Dvojité kynutí je opravdu podstatné a jeho vynechání se vám nevyplatí.
  3. Rum je zásadní surovinou, nešiďte ji - díky rumu koblihy nebudou tolik mastné. Máte-li obavy kvůli dětem, nebojte. Alkohol se vysokou teplotou odpaří.
  4. Neopatrnou manipulací vám vzniknou nehezké, deformované tvary koblih - s tímto vám snadno pomůže vychytávka ke smažení koblih s pečicím papírem.
  5. Tukem ke smažení se nesmí šetřit - bochánky koblihového těsta musí v oleji plavat, jen tak dosáhnete jejich typického světlého proužku kolem dokola.
  6. Příliš rozpálený olej (či sádlo) není žádoucí - tuk musí být rozehřátý tak akorát, aby se koblihy nepřipalovaly na povrchu a přitom nezůstávaly syrové uvnitř.
  7. V málo rozehřátém oleji koblihy nasáknou mnoho oleje a budou nedobré.
  8. Plnění koblih před smažením může vést k vyteklé náplni do oleje - v oleji se bude náplň připalovat a koblihy zůstanou zbytečně prázdné. Proto okraje pevně uzavřete nebo plňte až hotové, usmažené koblížky.
  9. Během smažení se do koblihového těsta nepíchá, ale obrací se naběračkou na knedlíky. Po propíchnutí by těsto kleslo na dno nádoby.
  10. Nejdou vám hotové koblihy plnit? Možná jste zvolili džem namísto marmelády. Džem můžete rozmixovat najemno ponorným mixérem. V případě jemné, ale husté konzistence náplně vám pomůže trocha horké vody, rozehřátí v parní lázni nebo přilití trošky rumu a následně pečlivé rozmíchání náplně dohladka.

Jak připravujete koblihy vy? Napište nám do komentářů vaše vychytávky, budeme se těšit. Pokud vás čeká premiéra v podobě masopustních koblih, jistě vám pomůže názorný videonávod z naší dílny, který vás jejich přípravou provede krok za krokem:

Komentáře

Další tipy a triky