Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybí polévku mívají nejčastěji na stole ti, kteří mají doma rybáře. O Vánocích je to však klasika, kterou dodržují mnozí z nás. Rybí polévka je opravdu chutnou záležitostí, je tu však několik chyb, které vám mohou zkazit radost.

Rybí polévka se tradičně servíruje v rámci štědrovečerní večeře a se smaženým kaprem s bramborovým salátem tak tvoří její dva hlavní chody. Aby se vám povedla chutná rybí polévka, je důležité vyhnout se zásadním chybám - víte, které to jsou?

Chyby během přípravy rybí polévky

Vyvarujte se těchto chyb a pochutnávejte si na dokonalé rybí polévce, která nemusí být připravena pouze z kapra:

  1. Hořká polévka je důsledkem špatného odstranění žluči, což celou vaši snahu zhatí - polévku nijak nezachráníte. Proto nikdy nevařte rybí vnitřnosti a maso (hlavu, ocas a odřezky) dohromady. Vnitřnosti se vaří zvlášť, abyste je mohli nejprve ochutnat a až poté přidat do polévky.
  2. Před zpracováním hlav neodstraňujete žábry? Chyba. Žábry fungují pro ryby jako filtr škodlivých látek a jsou hořké, proto se odstraňují a nevaří.
  3. Nepřidělávejte si práci tím, že budete vařit rybí hlavy a maso společně se zeleninou. Nechcete se přeci stát Popelkou a přebírat maso a zeleninu od kostí.
  4. Jikry a mlíčí nikdy nevařte od začátku přípravy polévky, stačí jim až chvilka ke konci tepelné úpravy, jikry přidávejte trochu dříve než mlíčí.
  5. Pozor dejte při dochucování rybí polévky. Maso z ryb je velmi jemné a hodně rychle ho můžete přebít jinými chutěmi. A to by byla veliká škoda, nemyslíte?

Chuť rybí polévky můžete vylepšit přidáním vysokoprocentní smetany nebo bílého vína, ale také knedlíčky z rybího masa nebo dokonale křupavými krutonky. Připravte si společně s námi maminčinu vánoční rybí polévku podle našeho videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky