Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvašená zelenina je blahodárná pro naši střevní mikroflóru a s ní spojenou imunitu. Nejlepší je její příprava v pohodlí domova, kdy si zeleninu přizpůsobíte svým chutím nejen vybranými druhy. Stačí předejít chybám.

Starat se o svou střevní mikroflóru je potřeba neustále, začátkem podzimu a přes zimu je vhodné se jí věnovat o něco více. A proč ne třeba kvašenou zeleninou, která podporuje imunitu a je chuťově skvělá? Připravte si ji bez zbytečných chyb.

Chyby při kvašení zeleniny

Předejděte níže uvedeným chybám a za pár dní už můžete začít ochutnávat:
  1. Během přípravy kvašené zeleniny je zásadní naprostá čistota. Myslete na to předem, čistá musí být kuchyňská linka, veškeré náčiní, ale i vaše ruce. V opačném případě se zelenina rychle zkazí a vaše snaha přijde vniveč.
  2. Vyhněte se použití nahnilé či poškozené zeleniny. Nahnilou vyhoďte a poškozenou okrájejte a použijte nejlépe k tepelné úpravě. Ke kvašení používejte jen zdravé a pevné kusy zeleniny, které řádně omyjte a očistěte.
  3. Pokud připravenou (tedy nakrájenou nebo nastrouhanou) zeleninu pouze promícháte se solí, není to dostatečné. Zeleninu je potřeba pořádně promnout, aby začala pouštět dostatek šťávy, ve které bude posléze kvasit.
  4. Pozor na množství soli. Ideální je použít 2 % soli z váhy použité zeleniny, tudíž 20 g soli při 1 kg zeleniny. Pokud použijete málo soli, zelenina se zkazí, pokud mnoho, zamezí správnému kvašení (případně ho zcela zastaví).
  5. Zeleninu do sklenic pěchujte. Čím více je v nich vzduchu, tím větší je riziko zkažení jejich obsahu. Zelenina musí být navíc celá ponořená ve šťávě, ideálně ji tedy zatižte k tomu určeným těžítkem.

Během 5–7 dnů (podle pevnosti zeleniny a okolní teploty) si budete moci pochutnávat na zdraví prospěšném mixu vaší oblíbené zeleniny. A co zkusit lahodné korejské kimči? Videorecept vám poradí, jak rychle a snadno na to, tak neváhejte.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky