Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby při nakupování potravin do zásoby: Mějte uklizenou spíž a nakupujte rozumně
Zdroj: Freepik

Každý chce mít v zásobě alespoň trochu základních potravin, které pravidelně používá, aby se nedostal do situace, kdy během vaření přijde zjištění, že dané potraviny není dostatek. Jenže i nákupy do zásoby mají svá pravidla.

Znáte to, akce v supermarketech, nejlépe na trvanlivější potraviny - a vy nevíte, co dávat do košíku dříve. Toto rozhodně nedělejte, protože takové jednání se vám pak pravděpodobně vymstí a namísto zásob budete hledět do (polo)prázdné spíže.

Chyby při nakupování do zásoby

Uvědomte si, že v zásobách potravin jsou uložené vaše peníze, kterými určitě nechcete plýtvat. Nenechte se proto nesmyslně strhnout chováním davu či slevami a akčními cenami - zkrátka nakupujte cíleně a především s rozmyslem.

  1. Do zásoby nakupujte jen trvanlivé potraviny, ty s krátkou dobou spotřeby jen v případě, kdy je můžete uskladnit například v mrazáku, aby se nezkazily.
  2. Neplánujete nákupy? Obrovská chyba, protože pak mnohdy doma zjistíte, že z tašek vytahujete mnoho zbytečností, ale potravin do zásoby jen minimum.
  3. Zásoby musí být rozumné, i trvanlivé potraviny je potřeba do určitého času zkonzumovat. Proto nákup 50 kg mouky nedává smysl, pokud nejste pekaři.
  4. XXL balení mnohdy vůbec nevyjde výhodněji, než potravina v malém balení hned vedle v regálu. Slevové akce nebývají vždy zcela upřímné, ověřujte si to.
  5. Také trvanlivé potraviny časem ztrácejí na kvalitě a svých vlastnostech, mějte tuto informaci na paměti, až budete do košíku dávat přílišné množství zásob.
  6. Možná vám to nepřijde relevantní, ale pořádek ve špajzce je jednou z podmínek, jak správně a efektivně nakupovat do zásoby. V nepořádku totiž můžete cokoliv přehlédnout, klidně i dva pětikilové pytle rýže - a přikoupíte další.

Nákupy do zásoby plánujte dopředu a všechny potřebné položky si předem sepište. Také nezapomeňte nové zásoby ukládat za ty starší, které by se měly spotřebovat dříve. Připravte si spolu s námi čočku na kyselo, právě čočka totiž nesmí v žádné spíži chybět.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky