Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 nejčastějších chyb při pečení chleba v domácí pekárně: Víte, jak se jim vyhnout?
Zdroj: Iva Trhoňová

Upéct výborný voňavý chleba je snem každé hospodyňky, která chce pro svou rodinu to nejlepší. Jak to nejlépe udělat a kterým chybám se při pečení vyhnout? Není to zase tak těžké, jak by to mohlo vypadat, pomůže nám domácí pekárna.

Upéct ten nejlepší a nadýchaný domácí chleba v pekárně je v podstatě snadné. Postačí dodržet několik pravidel, abychom se při pečení vyhnuli všem chybám. Pokud se chleba nepovede a vy zjistíte příčinu, příště se jí můžete zdárně vyhnout.

Nejčastější chyby, jejich příčiny a řešení

Stačí nedat pozor na některou z těchto situací, a chleba se nemusí povést. Vyhněte se chybám s námi:

  • Špatně uhnětené a pak upečené těsto:
    • špatně nasazené háky v pekárně (příště háky nasaďte na hřídelky pořádně a nadoraz, a ještě s nimi rukou pohýbejte, jako když zavrtáváte šroubek),
    • hodně suché těsto (málo tekutin v těstě, pekárna nemohla těsto dobře promísit).
  • Špatně odměřené tekutiny nebo navážené suroviny:
    • hodně tuhé těsto (dá nízký chleba s tuhou střídou) nebo naopak řídké těsto (takový chleba se v pekárně při pečení pravděpodobně propadne).
  • Spadlý, propadlý střed chleba po upečení:
    • Příliš mnoho tekutin nebo droždí (i takový chléb je moc dobrý, jen není pěkný) - při pečení příště uberte trochu tekutin nebo droždí.
    • Pokud jste do pekárny nakoukli během posledního kynutí a pečení, je možné, že jste při zavírání hodně klepli víkem a těsto spadlo.
  • Nízký a těžký, hutnější chleba:
    • Možná je chléb málo vykynutý, zkuste vyměnit droždí (sušené droždí v načatém sáčku rádo vlhne a pak nekyne, čerstvé droždí musí být i v lednici dobře zabaleno proti osychání, oba druhy droždí mají své doby spotřeby a tu je třeba hlídat).
    • Málo vykynutý může být i kvůli špatně zvolenému programu na pekárně. Např. chleby celozrnné potřebují trochu delší kynutí i pečení, než ty světlé.
  • Upečený chleba se při krájení hodně drobí:
  • Chléb je upečen v nerovném tvaru, s jednou stranou mnohem níže:
    • Příčinou může být jeden nepracující hák (to poznáte po naříznutí chleba, tahle střída bude hutnější nebo i se zbytky nerozmíchané mouky).
    • Méně těsta v pekárně, trochu hustší těsto (před započetím třetího kynutí mokrou rukou těsto ve formě pekárny urovnejte).
  • Chléb s tenkou a světlounkou kůrkou:
    • Při programování příště zadejte kůrka Tmavá (ale i tak u chleba z pekárny kůrka taková, jako je u chleba z trouby, nikdy nebude, pekárna nikdy nevyvine tak vysokou teplotu).

Chléb se nepovedl, přestože jste neudělali žádnou z výše jmenovaných chyb? Je tu ještě jedna možnost - nezvolili jste dobrý, osvědčený recept. Je třeba péct podle receptu maminky, babičky nebo sousedky, či sáhnout po některém z osvědčených receptů na chleba v naší databázi.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky