Časté chyby při pečení vánočky: Základem je ověřený recept i dostatek času
Vánočka nesmí na vánoční tabuli chybět. Její příprava však bývá oříškem i pro mnohé zkušené hospodyňky. V první řadě je důležité mít všechny ingredience kvalitní, přichystané předem a v pokojové teplotě.
Vánočku je potřeba hýčkat od její přípravy až po vytažení z trouby. Vždy je nutno striktně dodržovat recept, mít kvalitní suroviny, řádně propracovat těsto a v neposlední řadě nechat dostatek času ke kynutí - těstu i potom už spletené vánočce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejčastější chyby při pečení vánočky
Vybrali jsme pro vás několik chyb včetně tipů, jak jim předejít, abyste si pochutnali:
- Málo vykynuté těsto způsobí prasknutí vánočky během pečení, protože těsto bude ještě stále pracovat a zvětšovat svůj objem.
- V případě překynutého těsta vánočka v troubě spadne a bude hutná a nedobrá.
- Nedopečená vánočka také neudělá moc parády. Pojistěte si to zkouškou špejlí – zapíchněte špejli do středu vánočky. Pokud ji vyndáte suchou, je hotovo. V případě, že na špejli vidíte nalepené kousky těsta, nechte ji ještě chvíli dopéct.
- Pokud vánočka v troubě rychle hnědne, zakryjte ji alobalem, aby nebyla na povrchu spálená a přesto uvnitř stále syrová.
- V případě řídkého těsta se vánočka „rozjede“ na plechu. To samé se stane v případě chybného pletení. Řiďte se osvědčeným receptem a pletení si nacvičte předem, s těstem je nutno pracovat rychle a přesně.
Pokud máte těsta dostatek na jednu velkou nebo dvě malé vánočky, raději volte dvě menší. Menší vánočky se lépe propečou a z výsledku bude nadšen i začátečník. Vyzkoušejte máslovou vánočku z pěti pramenů, celým postupem vás provede náš videorecept:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Vánočka podle receptu Josefa Maršálka: Dokonalé nakynutí zajistí snadný "okenní test", chuť vylepší poleva s oříšky a skořicí
Pečeme s Ivou: Úžasnou, máslem vonící vánočku dokáže upéct každý z nás! Stačí se držet tohoto vyzkoušeného receptu
Co dělat, aby se vánočka nerozjela? Záleží na surovinách a správném vykynutí, ale také na několika osvědčených vychytávkách
Komentáře