Chyby při péči o prkénka a dřevěné náčiní v kuchyni: Neděláte je náhodou také?
Dřevěné náčiní dodává kuchyním útulnou atmosféru a praktické je díky tomu, že je lze využít na všechny povrchy nádobí. Tak jako o každou věc, i o dřevěné pomocníky musíme pečovat, budou nám pak sloužit celá léta.
Kuchyňské náčiní ze dřeva je nedílnou součástí našich kuchyní. Ačkoliv si to nemusí každý uvědomit, péče o něj nespočívá pouze v jeho pravidelném umývání. Při správné péči se vám odmění dlouhými léty funkčnosti, během kterých vám bude neustále po ruce.
Mohlo by vás zajímat
Chyby při péči o dřevěné pomocníky
Vyvarováním se chyb prodloužíte dřevěnému náčiní životnost:
- Dřevěné pomůcky za žádných okolností nepatří do myčky, v opačném případě riskujete jejich zkroucení a celkovou deformaci.
- Nemyjete tyto věci celé, ale pouze jejich špinavou část? Pak je to další chybou, protože celkové namočení podporuje rovnoměrné vysychání dřeva.
- Dřevěné náčiní nikdy nenechávejte stát ve vodě, stejně tak ho nesušte na přímém zdroji tepla (například na radiátoru), aby nebylo zničeno.
- Pokud umyté dřevěné pomůcky jen otřete a vhodíte do šuplíku, mějte se na pozoru. Potřebují totiž volně uschnout, abyste zamezili riziku plesnivění.
- Mokrá prkénka sušte na boční straně, aby mohla snadno vysychat. Klasicky položená na lince by se vlivem vody pokroutila a jejich povrch by se narušil.
- Pouhé mytí není dostačující péčí o dřevěné výrobky. Čas od času je proto důkladně potřete jedlým olejem, kterým posílíte ochrannou bariéru dřeva. Olej také podporuje odolnost dřevěných potřeb a tím prodlužuje jejich životnost.
- Stejně jako ošetření jedlým olejem (existuje také olej přímo k tomuto určený), potřebují tyto pomůcky i důkladné vyčištění. S tím vám pomůže citrónová šťáva (nebo ocet) v kombinaci s jedlou sodou. Zbavíte se tím i přetrvávajících skvrn.
Mohlo by vás zajímat
Jakou péči dopřáváte vy dřevěným pomůckám ve vaší kuchyni? Podělte se s námi v komentářích o vaše radosti i strasti při péči o dřevěné kuchyňské náčiní a zkuste si s námi připravit šťavnaté burgery z trouby, kterým moc sluší servírování na prkénku:
Komentáře