Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Papiňák, jinak také tlakový hrnec, je velkým kuchyňským pomocníkem, díky kterému ušetříme čas i peníze. Maso v něm změkne několikanásobně rychleji, než při vaření v běžném hrnci. Kratší vaření uchová původní chuť potravin i vitamíny.

Mnoho hospodyněk se tlakového hrnce bojí, snad každý někdy slyšel historku o jeho výbuchu v kuchyni. Dnešní papiňáky jsou vyrobené z ušlechtilé oceli a mívají hned několik bezpečnostních pojistek proti nárůstu tlaku i teploty. Přesto se ale během používání papiňáku můžeme dopustit několika chyb.

Chyby při používání papiňáku

Před každým použitím je dobré hrnec zkontrolovat, hlavně těsnění a ventily.

  • Hrnec nepřeplňujte. Měl by být naplněn maximálně do 2/3, ve většině hrnců je pro lepší orientaci ryska.
  • Buďte opatrní u potravin, které během vaření zvětšují svůj objem. Jsou to například fazole, hrách, čočka nebo cizrna, těmi pro jistotu naplňte hrnec jen do poloviny.
  • Pozor na hrubé zacházení. S hrncem je třeba manipulovat opatrně a neotvírat jej silou.
  • Nezapomeňte snížit teplotu v momentě, kdy se ventil zavře.
  • Neumývejte víko papiňáku v myčce na nádobí, hrozí poškození ventilů i těsnění.

Věříme, že nyní budete vědět, jakých chyb se vyvarovat při používání chytrého papiňáku a vyhnete se tak nechtěným nehodám. Při dodržení našich rad se nemáte čeho bát. Na závěr ještě přidáme recept na brambory, které jsou v papiňáku hotové raz dva.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky