Chyby při přípravě a pečení perníčků: Kvalita i teplota surovin jsou rozhodující
Perníčky jsou neodmyslitelně spjaty s Vánocemi, ale nejen s nimi. Díky mnoha druhům vykrajovátek si můžeme perníčky upéct i na jiné události. Stačí předejít častým chybám při přípravě těsta i při následném pečení.
Vánoční perníčky bývají tou nejoblíbenější pochoutkou našich malých mlsounů. Pokud jsou však tvrdé či tvarově nehezké, nevzbudí zrovna velký zájem a mohou pak zůstat zbytečně na talířích. Pojďme se společně podívat na nejčastější chyby.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě a pečení perníčků
Vyvarujte se následujících chyb a pochutnejte si na dokonalých perníčcích:
- Výběr dobrého receptu na perníčky je zásadní. Správný poměr surovin zajistí dokonalé těsto - ani příliš řídké, ale ani příliš tuhé. Smíchejte sypké suroviny a až poté přidávejte tekuté, aby vám těsto vznikalo pod rukama lehce a správně.
- Všechny potřebné ingredience musí mít stejnou (pokojovou) teplotu. V opačném případě se vám nemusí podařit spojit je do kompaktního těsta.
- Med dokáže zničit celou naši snahu, pokud ho nelze do těsta dobře zapracovat. Mírně ho prohřejte a nechte vychladnout, aby byl poddajnější při zpracování.
- Horký med rozhodně do těsta nepatří. Zapařili byste jím mouku, kvůli čemuž by vám těsto v troubě nevyběhlo a perníčky byste museli vyhodit.
- Žádný spěch, přípravě těsta dopřejte čas. Pokud se vám s těstem nepracuje dobře, nejspíš není dostatečně propracované nebo odleželé.
- Trápí vás nevzhledné perníčky - buď popraskané nebo s puchýřky? Perníčky ihned po upečení přesuňte z plechu na mřížku, aby mohly vychladnout. Na plechu by se totiž vysušily, což negativně ovlivňuje i vzhled jejich povrchu.
- Puchýřky na perníčcích také mohou poukazovat na použití nekvalitních surovin. Nešetřete - z nekvalitních ingrediencí nelze vytvořit kvalitní výsledek.
- Nedržící a odpadávající bílkové polevě předejdete potřením perníčků rozšlehaným žloutkem - a to ihned po jejich vytažení z trouby.
- Slepeným perníčkům pak předejdete velmi snadno - dbejte na dostatečný rozestup jednotlivých tvarů na plechu. Pečením totiž značně nabydou.
- Popraskané perníčky způsobuje příliš vysoká teplota při jejich pečení, ty nevyběhnuté jsou zase důsledkem nedostatečně vysoké, tedy velmi nízké teploty v troubě. Postupujte vždy podle vámi vybraného (ověřeného) receptu.
- Trápí vás tvrdé perníčky? Pak jste je nejspíše přepekli. Je nezbytné, aby se pekly jen po dobu uvedenou v receptu, ne déle.
Pokud jsou tvary tvrdé (a nepřepečené), nezoufejte. Vložte perníčky do papírové krabice a přidejte k nim jablko - do pár dnů budou měkké jako obláček. Pokud však toužíte po okamžitě nadýchaných perníčcích, upečte měkké perníčky hned k jídlu:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře