Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky jsou neodmyslitelně spjaty s Vánocemi, ale nejen s nimi. Díky mnoha druhům vykrajovátek si můžeme perníčky upéct i na jiné události. Stačí předejít častým chybám při přípravě těsta i při následném pečení.

Vánoční perníčky bývají tou nejoblíbenější pochoutkou našich malých mlsounů. Pokud jsou však tvrdé či tvarově nehezké, nevzbudí zrovna velký zájem a mohou pak zůstat zbytečně na talířích. Pojďme se společně podívat na nejčastější chyby.

Chyby při přípravě a pečení perníčků

Vyvarujte se následujících chyb a pochutnejte si na dokonalých perníčcích:

  1. Výběr dobrého receptu na perníčky je zásadní. Správný poměr surovin zajistí dokonalé těsto - ani příliš řídké, ale ani příliš tuhé. Smíchejte sypké suroviny a až poté přidávejte tekuté, aby vám těsto vznikalo pod rukama lehce a správně.
  2. Všechny potřebné ingredience musí mít stejnou (pokojovou) teplotu. V opačném případě se vám nemusí podařit spojit je do kompaktního těsta.
  3. Med dokáže zničit celou naši snahu, pokud ho nelze do těsta dobře zapracovat. Mírně ho prohřejte a nechte vychladnout, aby byl poddajnější při zpracování.
  4. Horký med rozhodně do těsta nepatří. Zapařili byste jím mouku, kvůli čemuž by vám těsto v troubě nevyběhlo a perníčky byste museli vyhodit.
  5. Žádný spěch, přípravě těsta dopřejte čas. Pokud se vám s těstem nepracuje dobře, nejspíš není dostatečně propracované nebo odleželé.
  6. Trápí vás nevzhledné perníčky - buď popraskané nebo s puchýřky? Perníčky ihned po upečení přesuňte z plechu na mřížku, aby mohly vychladnout. Na plechu by se totiž vysušily, což negativně ovlivňuje i vzhled jejich povrchu.
  7. Puchýřky na perníčcích také mohou poukazovat na použití nekvalitních surovin. Nešetřete - z nekvalitních ingrediencí nelze vytvořit kvalitní výsledek.
  8. Nedržící a odpadávající bílkové polevě předejdete potřením perníčků rozšlehaným žloutkem - a to ihned po jejich vytažení z trouby.
  9. Slepeným perníčkům pak předejdete velmi snadno - dbejte na dostatečný rozestup jednotlivých tvarů na plechu. Pečením totiž značně nabydou.
  10. Popraskané perníčky způsobuje příliš vysoká teplota při jejich pečení, ty nevyběhnuté jsou zase důsledkem nedostatečně vysoké, tedy velmi nízké teploty v troubě. Postupujte vždy podle vámi vybraného (ověřeného) receptu.
  11. Trápí vás tvrdé perníčky? Pak jste je nejspíše přepekli. Je nezbytné, aby se pekly jen po dobu uvedenou v receptu, ne déle.

Pokud jsou tvary tvrdé (a nepřepečené), nezoufejte. Vložte perníčky do papírové krabice a přidejte k nim jablko - do pár dnů budou měkké jako obláček. Pokud však toužíte po okamžitě nadýchaných perníčcích, upečte měkké perníčky hned k jídlu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky