Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aspikem rozumíme (nejen) průhlednou želatinu neutrální chuti, ale také huspeninu vzniklou z vývaru. Příprava aspiku není náročná, je však potřeba dodržet pracovní postup, abyste docílili žádoucí konzistence i chuti.

S aspikem se dá téměř neomezeně kouzlit - připravit v něm můžete zeleninu, maso, šunku, ale také ryby nebo svačinové saláty. To ovšem není všechno, aspik využijete i na sladké poháry, řezy nebo dorty. Stačí ho připravit bez zbytečných chyb.

10 častých chyb v přípravě aspiku

Vyvarujte se nejčastějších chyb při přípravě aspiku a udělejte si jakoukoliv lahůdku, na kterou máte chuť - ať už slanou, nebo sladkou:

  1. Aspik plný hrudek značí chybu již v prvotní přípravě - nabobtnaná želatina se musí rozehřát a pečlivě rozmíchat, abyste se zbavili nežádoucích žmolků.
  2. Konzistenci aspiku včas vyzkoušejte, nespoléhejte na váš pocit. Trošku hotové směsi nalijte na talířek a vložte do lednice. Jestliže neztuhne, povařte déle.
  3. Aspik je potřeba dostatečně ochutit, aby nebyl mdlý. Slanou variantu osolte a svařte s divokým kořením a octem. Sladkou oslaďte cukrem nebo sirupem.
  4. Pokrmy či suroviny aspikem nezalévejte najednou, ale postupně. Obzvláště, pokud jste se rozhodli pro vrstvenou pochoutku.
  5. Nikdy nepracujte s vroucí směsí - použité suroviny mohou horkem změnit vlastnosti a aspik pak také hůře tuhne. Používejte ho lehce vychladlý.
  6. Nezapomeňte, že dno formy bude nakonec vrškem aspikového pokrmu - přizpůsobte tomu vrstvení připravených ingrediencí.
  7. Řídký aspik lze napravit jeho opětovným rozehřátím a přidáním další želatiny do směsi. Předem však z aspiku sítkem či cedníkem vyjměte zeleninu a maso.
  8. Nejde vám aspik vyklopit z formy? Namočte utěrku do horké vody, vyždímejte a omotejte jí formu. Aspik se sám uvolní, případně mu lehce pomozte nožem.
  9. Hotový aspik nemá dlouhou trvanlivost, proto ho spotřebujte co nejdříve, abyste předešli zdravotním obtížím.
  10. Nerovný a nehezký povrch vyklopeného aspiku způsobují suroviny, které se dotýkaly stěn formy. Snažte se, aby forma byla po okrajích zalitá aspikem.

Na závěr pro vás máme praktický tip - tvrdou zeleninu před přidáním do aspiku povařte, abyste si ho mohli naplno vychutnat. Přípravou výborného (nejen) zabijačkového sulcu - huspeniny vás provede videorecept z naší dílny, vyzkoušíte?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli