Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čalamáda je salát ze sterilované zeleniny v nálevu, do kterého lze použít libovolnou zeleninu, ať už z vlastních přebytků ze zahrady nebo z kvalitní zeleniny z trhů. Bezchybně připravená vydrží ve spíži až do další sezóny.

Chutná čalamáda je nejen prospěšná pro naše zdraví, ale také si díky ní můžeme pochutnávat na zelenině i přes zimní měsíce. Využít ji můžete jako přílohu k masu, nákypům, ale i ke smažené zelenině, zkrátka k jakémukoliv jídlu chcete.

Chyby při přípravě čalamády

Předejděte následujícím chybám a pochutnávejte si celou zimu na zeleninových lahůdkách. Nezapomeňte čalamády zavařit, nejlépe po dobu 20 minut.

  1. Nedostatečně omytá a očištěná zelenina je zásadní chybou, protože čalamáda zkvasí, zkazí se. Také myslete na výběr zdravých a nepoškozených kusů zeleniny.
  2. Krájíte zeleninu ledabyle? Chybou se to nazývat tak úplně nedá, ale na atraktivitě to čalamádě nepřidá - nevábně vypadající sklenice nenadchnou.
  3. Zeleninu nakrájenou na nudličky (případně už i naloženou v nálevu) je potřeba do sklenic napěchovat, abyste beze zbytku využili celý jejich objem.
  4. Pouhé vypláchnutí sklenic nestačí. Sklenice i víčka je nutno vysterilizovat. U víček pak dávejte pozor na kvalitu těsnicí gumičky i deformaci samotných víček.
  5. Tvrdé kusy zeleniny je potřeba předem povařit, aby byly po zavaření měkké. Týká se to řepy, mrkve nebo celeru. Např. houby je však také nutné povařit.

Čalamáda musí být napěchována ve sklenicích a kompletně zalitá sladkokyselým nálevem. Použít do ní můžete i nezralá rajčata, a tak nepřijdete ani o část úrody. Připravte si s námi čalamádu - zelí, mrkev, papriky, která přijde vhod nejen v zimě.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli