Chyby při přípravě čerstvého špenátu: Nevábné konzistenci a barvě lze předejít
Špenát je úzce spjat s jarem i samotnými Velikonocemi - často se připravuje na Zelený čtvrtek, kdy se mají jíst zelené potraviny, aby si lidé zajistili zdraví po celý rok. Při přípravě špenátu však můžete nevědomky chybovat.
Špenát buď milujete, nebo nenávidíte - nic jiného mezi těmito možnostmi není. Pokud vám zkřivilo pohled na špenát stravování ve školní jídelně, je potřeba se od toho oprostit. Ten doma připravený je totiž vynikající vitamínovou bombou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
9 chyb při přípravě čerstvého špenátu
Přípravu špenátu zvládne každý, stačí dodržet základní pravidla a vyhnout se tak zdánlivě nepodstatným chybám, které ovlivní výsledek víc, než si myslíte.
- Základem je čerstvý, pevný špenát. Pokud jsou listy změklé a zapáchající, vyhoďte ho a kupte či skliďte další várku. Špenát je také potřeba důkladně omýt.
- Nevýrazné, divně šedivé barvě špenátu předejdete blanšírováním - zkrátíte tak dobu jeho tepelné úpravy a předejdete nevábné hmotě známé z jídelen.
- Předem nepokrájený špenát se vám může hůře konzumovat, především pak dětem. Proto ho po spaření nakrájejte, nasekejte, pomelte nebo rozmixujte.
- Žádné vyhazování stonků - pokud máte k dispozici mladý špenát, zpracujte ho celý beze zbytku. Silnější stonky však vyhoďte, aby nekazily celkový dojem.
- Pozor dávejte při zahušťování - menší množství cibulové jíšky nebo bešamelu je potřeba připravit předem, aby špenát prošel co nejkratší tepelnou úpravou.
- Rychlost přípravy je zásadní pro zachování většiny výživových hodnot špenátu. Nechte ho zavadnout nebo velmi krátce poduste - pokud špenát přidáváte do pokrmu, pak to udělejte až ke konci jeho tepelné úpravy.
- Hořký špenát značí opožděnou sklizeň, kdy nejspíše již vybíhal do květu. Tuto várku již nezachráníte, starší listy patří na kompost.
- Pokud jste to přehnali se solí nebo pepřem, zjemněte chuť špenátu smetanou či mlékem, případně nepříliš slaným vývarem. Také do něj můžete přidat vejce.
- Nezapomínejte na česnek, bez kterého může být špenát chuťově mdlý. Jestliže česnek nesmíte, můžete ho ve špenátu nahradit kořením, slaninou či sýrem.
Listový špenát je velmi chutný i bez tepelné úpravy a svou krásnou barvou pozvedne mnohé moučníky, například mechové cupcakes nebo rovnou celý dort.
Připravte si s námi gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou podle videoreceptu, který vás provede postupem krok za krokem:
Komentáře