Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočka patří mezi nejvyužívanější luštěniny. Připravují se z ní pomazánky, polévky, placky nebo salát. Nejčastěji se s ní však setkáme jako s hlavním chodem. Čočka na kyselo se připravuje tradičně na Nový rok pro hojnost.

Čočku na kyselo milujeme od dětství. Zatímco jedni ji připravují zásadně s volskými oky, jiní si na ní nejraději pochutnávají s vařenou klobásou nebo libovým párkem. Avšak i během přípravy takto snadného pokrmu se dá chybovat.

Chyby během přípravy čočky na kyselo

Vyhněte se zbytečných chybám a pochutnávejte si na oblíbené luštěnině:

  1. Čočku je potřeba řádně propláchnout a probrat, abyste ji zbavili nečistot, případně i kamínků - platby za zubařskou péči se nepohybují v malých částkách.
  2. Bez předmáčení je čočka zbytečně nadýmavá. Namočte ji alespoň na 2 hodiny.
  3. Pozor si dejte na sůl. Před vařením do čočky stačí přidat trošku soli, což podpoří její nabobtnání. Hlavní solení se však provádí až po jejím uvaření.
  4. Šetřete moukou - není nic horšího než čočka plavající v moučné kaši. Raději ji zahustěte cibulovou jíškou, i u ní však opatrně s množstvím.
  5. Na kyselosti je nutné přidávat postupně, abyste to nepřehnali. Dochucuje se až uvařená čočka a namísto klasického octa doporučujeme jemnější vinný ocet.

Čočka je typicky novoročním pokrmem, který je však natolik oblíbený, že si ho rádi dopřejeme po celý rok. Připravte si spolu s námi lahodnou čočku na kyselo podle videoreceptu z naší dílny, který vás postupem provede krok za krokem:

Komentáře

Další tipy a triky