Chyby při přípravě čočky na kyselo: Předem ji důkladně proberte a šetřete s moukou
Čočka patří mezi nejvyužívanější luštěniny. Připravují se z ní pomazánky, polévky, placky nebo salát. Nejčastěji se s ní však setkáme jako s hlavním chodem. Čočka na kyselo se připravuje tradičně na Nový rok pro hojnost.
Čočku na kyselo milujeme od dětství. Zatímco jedni ji připravují zásadně s volskými oky, jiní si na ní nejraději pochutnávají s vařenou klobásou nebo libovým párkem. Avšak i během přípravy takto snadného pokrmu se dá chybovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby během přípravy čočky na kyselo
Vyhněte se zbytečných chybám a pochutnávejte si na oblíbené luštěnině:
- Čočku je potřeba řádně propláchnout a probrat, abyste ji zbavili nečistot, případně i kamínků - platby za zubařskou péči se nepohybují v malých částkách.
- Bez předmáčení je čočka zbytečně nadýmavá. Namočte ji alespoň na 2 hodiny.
- Pozor si dejte na sůl. Před vařením do čočky stačí přidat trošku soli, což podpoří její nabobtnání. Hlavní solení se však provádí až po jejím uvaření.
- Šetřete moukou - není nic horšího než čočka plavající v moučné kaši. Raději ji zahustěte cibulovou jíškou, i u ní však opatrně s množstvím.
- Na kyselosti je nutné přidávat postupně, abyste to nepřehnali. Dochucuje se až uvařená čočka a namísto klasického octa doporučujeme jemnější vinný ocet.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čočka je typicky novoročním pokrmem, který je však natolik oblíbený, že si ho rádi dopřejeme po celý rok. Připravte si spolu s námi lahodnou čočku na kyselo podle videoreceptu z naší dílny, který vás postupem provede krok za krokem:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit cibulovou jíšku do lednice? Vyzkoušejte si ji s naším videonávodem
Jak dlouho namáčet luštěniny? Nejvíce času potřebují fazole a cizrna, bez namáčení se obejdou červená čočka a loupaný hrách
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Komentáře