Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Halušky patří mezi skromná jídla, přesto jsou velmi chutné a úžasně syté. Jejich příprava není složitá, jen je důležité dodržet několik pravidel, abyste si mohli pochutnávat na této lahůdce ve slané či sladké variantě.

Halušky milujeme pro jejich neomezené možnosti - připravit je lze se zelím a uzeným masem, ale také s brynzou nebo nasladko s makovou či strouhankovou posypkou nebo ovocným rozvarem. Je ale potřeba vyvarovat se zbytečných chyb.

Chyby během přípravy halušek

Předejděte níže vypsaným chybám a pochutnávejte si na haluškách na vámi vybraný způsob. Ať zvolíte jakoukoliv kombinaci, jistě si pochutnáte k vaší spokojenosti.

  1. Nesprávně zvolený varný typ brambor dělá v těstě neplechu. Kvůli potřebnému dostatku škrobu proto volte brambory varného typu C. Stejně tak je potřeba dbát na správné nastrouhání brambor - strouhejte je najemno, aby splynuly v konzistenci těsta. Brambory po nastrouhání nezapomeňte slít.
  2. Chybný výběr mouky může způsobit to, že budou příliš hutné. K přípravě halušek použijte polohrubou či hrubou mouku, budou krásně nadýchané.
  3. Pozor dejte také na poměr brambor a mouky, kdy ideálním poměrem zpravidla bývají 3 díly brambor na 2 díly mouky, aby byly výsledkem nadýchané halušky.
  4. Konzistence těsta nesmí být příliš řídká ani hustá, ale tak akorát, aby se vám halušky dobře pasírovaly přes síto určené k jejich přípravě.
  5. Nepřipravenost neomlouvá, bramborová těsta rychle řídnou, proto s ním pracujte svižně a mějte včas připravený hrnec s vroucí vodou k vaření.
  6. Nezapomínejte na zkoušku - do osolené vroucí vody vhoďte nejprve jen pár kousků, abyste viděli, zda se v pořádku vaří a nerozpadají se. Pokud ano, přidejte do těsta trošku mouky či škrobu a opětovně zkuste uvařit pár halušek.
  7. Rozvařené halušky nemusí být pouze známkou nesprávně připraveného těsta, ale i toho, že jste je vařili příliš dlouho. Jakmile halušky během vaření vyplavou na hladinu, okamžitě je z ní vyjměte, jsou již stoprocentně hotové.

Halušky si můžete vychutnat i v mnohých sladkých variantách, pokud však máte přeci jen raději slané pokrmy, vyzkoušejte přípravu lahodných brynzových halušek, kterou vás krok za krokem provede názorný videorecept z naší dílny:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky