Chyby při přípravě halušek: Vyvarujte se chyb a vychutnávejte si lahodné pokrmy
Halušky patří mezi skromná jídla, přesto jsou velmi chutné a úžasně syté. Jejich příprava není složitá, jen je důležité dodržet několik pravidel, abyste si mohli pochutnávat na této lahůdce ve slané či sladké variantě.
Halušky milujeme pro jejich neomezené možnosti - připravit je lze se zelím a uzeným masem, ale také s brynzou nebo nasladko s makovou či strouhankovou posypkou nebo ovocným rozvarem. Je ale potřeba vyvarovat se zbytečných chyb.
Mohlo by vás zajímat
Chyby během přípravy halušek
Předejděte níže vypsaným chybám a pochutnávejte si na haluškách na vámi vybraný způsob. Ať zvolíte jakoukoliv kombinaci, jistě si pochutnáte k vaší spokojenosti.
- Nesprávně zvolený varný typ brambor dělá v těstě neplechu. Kvůli potřebnému dostatku škrobu proto volte brambory varného typu C. Stejně tak je potřeba dbát na správné nastrouhání brambor - strouhejte je najemno, aby splynuly v konzistenci těsta. Brambory po nastrouhání nezapomeňte slít.
- Chybný výběr mouky může způsobit to, že budou příliš hutné. K přípravě halušek použijte polohrubou či hrubou mouku, budou krásně nadýchané.
- Pozor dejte také na poměr brambor a mouky, kdy ideálním poměrem zpravidla bývají 3 díly brambor na 2 díly mouky, aby byly výsledkem nadýchané halušky.
- Konzistence těsta nesmí být příliš řídká ani hustá, ale tak akorát, aby se vám halušky dobře pasírovaly přes síto určené k jejich přípravě.
- Nepřipravenost neomlouvá, bramborová těsta rychle řídnou, proto s ním pracujte svižně a mějte včas připravený hrnec s vroucí vodou k vaření.
- Nezapomínejte na zkoušku - do osolené vroucí vody vhoďte nejprve jen pár kousků, abyste viděli, zda se v pořádku vaří a nerozpadají se. Pokud ano, přidejte do těsta trošku mouky či škrobu a opětovně zkuste uvařit pár halušek.
- Rozvařené halušky nemusí být pouze známkou nesprávně připraveného těsta, ale i toho, že jste je vařili příliš dlouho. Jakmile halušky během vaření vyplavou na hladinu, okamžitě je z ní vyjměte, jsou již stoprocentně hotové.
Halušky si můžete vychutnat i v mnohých sladkých variantách, pokud však máte přeci jen raději slané pokrmy, vyzkoušejte přípravu lahodných brynzových halušek, kterou vás krok za krokem provede názorný videorecept z naší dílny:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Halušky se zelím: Základem je výběr správných brambor i mouky a jejich poměr, dušené zelí dodá nový rozměr chuti
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Bramborové těsto stáním řídne, proto ho zpracujeme co nejdříve. Poradíme, jak těsto snadno uchovat
Komentáře