Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby při přípravě jídel: Zbavte se chaosu v kuchyni a postupujte systematicky
Zdroj: Freepik

Neradi vaříte? Možná je to tím, že nemáte zorganizovanou kuchyň nebo jste nejistí. To se však dá změnit - stačí přizpůsobit pracovní plochu vašim potřebám, abyste se necítili pod tlakem a nejednali zbrkle a chaoticky.

Během přípravy jídla můžete "nasekat" spoustu chyb. Mnohým z nich lze předejít včasnou přípravou surovin i pracovní plochy, a to včetně umytí nádobí. Pokud plánujete vařit něco nového, je také zásadní se předem seznámit s celým receptem.

9 nežádoucích chyb během přípravy jídla

Stačí předejít těm nejčastějších chybám, kterých se mnoho z nás v kuchyni dopouští, abyste zjistili, jak skvělý je to pocit, připravovat chutná jídla svým blízkým.

  1. Uklizená kuchyň je základem všeho. Pokud nemáte uklizenou pracovní plochu, bude pro vás náročné uvařit jídlo bez chaotického hledání pomůcek.
  2. Zástěra má jasně daný účel - chrání vaše oblečení před nežádoucími skvrnami. Obětujte těch pár vteřin k jejímu obléknutí a zavázání.
  3. Čtete poctivě celý recept, než se vrhnete do vaření? Pokud ne, můžete se dostat do situace, kdy se příprava pokrmu nepodaří - např. většina moučníků se vkládá do předehřáté trouby a bez tohoto kroku nelze docílit dobrého výsledku.
  4. Používání tupých nožů je velkým pochybením. Na tupý nůž více tlačíte a snadno se můžete nehezky zranit. Vsaďte na kvalitní a ostré nože.
  5. Nevhodná péče o kuchyňské prkénko mu zkracuje životnost. To však platí i o všech dalších pomůckách v kuchyni - udržujte je v co nejlepším stavu.
  6. Nerozpalujete pánev před přidáním surovin? Jídlo pak může být příliš mastné kvůli nasátí stále studené tuku, namísto jeho usmažení dokřupava.
  7. Otevírání trouby během pečení není jen o náhlých teplotních změnách a přerušení pečení, ale také o plýtvání energiemi. Mimo to se při pečení mnoha dobrot (korpusy, Pavlova) trouba otevírat nesmí, jinak přijde vaše snaha vniveč.
  8. Maso právě vytažené z lednice nepatří na rozpálenou pánev, ale ani do trouby. Vytáhněte ho alespoň 30 minut před úpravou, aby neutrpělo teplotní šok.
  9. Neochutnáváte? Chyba, za kterou se platí vysoká daň v podobě mdlých nebo naopak přesolených pokrmů. Ochutnávání je neodmyslitelnou součástí vaření.

Díky zaručeným postupům a vhodně připravenou pracovní plochou se vám bude vařit o mnoho lépe - a možná tomu propadnete stejně jako my. Nenechte se odradit špatnými návyky nebo chaosem v kuchyni, příprava domácích dobrot stojí za to!

Komentáře

Další tipy a triky