Chyby při přípravě jídel: Zbavte se chaosu v kuchyni a postupujte systematicky
Neradi vaříte? Možná je to tím, že nemáte zorganizovanou kuchyň nebo jste nejistí. To se však dá změnit - stačí přizpůsobit pracovní plochu vašim potřebám, abyste se necítili pod tlakem a nejednali zbrkle a chaoticky.
Během přípravy jídla můžete "nasekat" spoustu chyb. Mnohým z nich lze předejít včasnou přípravou surovin i pracovní plochy, a to včetně umytí nádobí. Pokud plánujete vařit něco nového, je také zásadní se předem seznámit s celým receptem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
9 nežádoucích chyb během přípravy jídla
Stačí předejít těm nejčastějších chybám, kterých se mnoho z nás v kuchyni dopouští, abyste zjistili, jak skvělý je to pocit, připravovat chutná jídla svým blízkým.
- Uklizená kuchyň je základem všeho. Pokud nemáte uklizenou pracovní plochu, bude pro vás náročné uvařit jídlo bez chaotického hledání pomůcek.
- Zástěra má jasně daný účel - chrání vaše oblečení před nežádoucími skvrnami. Obětujte těch pár vteřin k jejímu obléknutí a zavázání.
- Čtete poctivě celý recept, než se vrhnete do vaření? Pokud ne, můžete se dostat do situace, kdy se příprava pokrmu nepodaří - např. většina moučníků se vkládá do předehřáté trouby a bez tohoto kroku nelze docílit dobrého výsledku.
- Používání tupých nožů je velkým pochybením. Na tupý nůž více tlačíte a snadno se můžete nehezky zranit. Vsaďte na kvalitní a ostré nože.
- Nevhodná péče o kuchyňské prkénko mu zkracuje životnost. To však platí i o všech dalších pomůckách v kuchyni - udržujte je v co nejlepším stavu.
- Nerozpalujete pánev před přidáním surovin? Jídlo pak může být příliš mastné kvůli nasátí stále studené tuku, namísto jeho usmažení dokřupava.
- Otevírání trouby během pečení není jen o náhlých teplotních změnách a přerušení pečení, ale také o plýtvání energiemi. Mimo to se při pečení mnoha dobrot (korpusy, Pavlova) trouba otevírat nesmí, jinak přijde vaše snaha vniveč.
- Maso právě vytažené z lednice nepatří na rozpálenou pánev, ale ani do trouby. Vytáhněte ho alespoň 30 minut před úpravou, aby neutrpělo teplotní šok.
- Neochutnáváte? Chyba, za kterou se platí vysoká daň v podobě mdlých nebo naopak přesolených pokrmů. Ochutnávání je neodmyslitelnou součástí vaření.
Díky zaručeným postupům a vhodně připravenou pracovní plochou se vám bude vařit o mnoho lépe - a možná tomu propadnete stejně jako my. Nenechte se odradit špatnými návyky nebo chaosem v kuchyni, příprava domácích dobrot stojí za to!
Komentáře