Chyby při přípravě jídla v horkovzdušné fritéze: Nezapomínejte na její účel
Horkovzdušná fritéza je v posledních letech velmi oblíbeným pomocníkem do kuchyně. Mnozí s ní však experimentují naprosto nepřiměřeně. Je důležité si uvědomit, že je to opravdu fritéza, nikoliv multifunkční hrnec.
Díky své vzrůstající oblíbenosti slouží horkovzdušná fritéza už v mnoha českých domácnostech. Člověk je však tvor milující experimenty, a tak někteří překračují hranice možností i úděl tohoto pomocníka, ale také naprosto zbytečně chybují.
Mohlo by vás zajímat
Chyby při přípravě jídla v horkovzdušné fritéze
Stačí předejít někdy až nesmyslným chybám, abyste si mohli naplno pochutnávat na skvěle a rychle připravených pokrmech - a ještě k tomu bez zbytečného tuku navíc.
- Byť je horkovzdušná, stále je to fritéza, a tak se bez minimálního množství tuku zkrátka neobejdete. Stačí však pokrm opravdu jen lehce postříkat olejem.
- Přeplněný koš fritézy je problém nejen pro ni, ale i pro vás. Fritéza funguje na principu cirkulace horkého vzduchu kolem připravovaných potravin. Avšak pokud její koš přeplníte, horký vzduch vám maximálně spálí horní vrstvu pokrmu, zatímco dál se ani nedostane a jídlo tak zůstane pod povrchem syrové.
- Myslíte si, že zapnete naplněnou fritézu na předvolený program a tím vaše práce skončila? Chyba lávky, pokrm je důležité kontrolovat. Hranolky z horkovzdušné fritézy jsou vždy lepší promíchané.
- Myslete na to, že tento přístroj je fritézou, tudíž příprava omáček a dalších obdobných pokrmů je zcela nesmyslná. S tím vám rády pomohou hrnce.
- Nikdy neodkládejte horký koš na kuchyňskou linku. K odkladu použijte dřevěné prkénko či mřížku na sporáku, abyste si nezničili část kuchyně.
Pozor, neslouží pouze ke smažení, grilování a pečení. Bez obav si v horkovzdušné fritéze můžete přihřát hotový pokrm, pokud je to vhodné s ohledem na jeho konzistenci.
Připravte si třeba kuřecí nugetky z mletého masa s použitím minima tuku:
Komentáře