Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karbanátky patří mezi nejoblíbenější pokrmy z mletého masa. Cílem každého kuchaře či kuchařky jsou dokonale šťavnaté a nadýchané oválky z ochuceného mletého masa, které drží tvar. Jak toho však docílit bez chyb?

Rozhodli jste se při posledním pokusu o karbanátky, že už je vícekrát nezkusíte? Vezměte svá slova zpět a postavte se jejich přípravě znovu - s naším výčtem nejčastějších chyb při přípravě karbanátků budete přesně vědět, čeho se vyvarovat.

Chyby při přípravě karbanátků

Projděte si s námi následující seznam častých chyb, kterých se můžete při přípravě masových karbanátků dopustit, abyste jim mohli předejít.

  1. Bez kvalitního masa nepřipravíte kvalitní karbanátky, to je zkrátka holý fakt. Máte-li tu možnost, nechte si namlít maso přímo u řezníka.
  2. Jsou-li vaše karbanátky příliš suché, přestaňte používat pouze libové maso. Nakombinujte ho s masem prorostlejším, třeba bůčkem - tuk zajistí šťavnatost.
  3. Rozpadajícím se karbanátkům na pánvi snadno předejdete pečlivým propracováním masové směsi. Při tvarování pak placky zmáčkněte, aby lépe držely pohromadě - poté je vložte na chvíli do lednice, aby ztuhly a byly pevné.
  4. Trápí vás maso na povrchu připálené a uvnitř syrové? Tvarujete příliš velké placky. Karbanátky tvořte menší a smažte je na středním plamenu, aby se zbytečně nevysoušely a zůstaly šťavnaté. Také se vám budou lépe obracet.
  5. Toužíte-li marně po nadýchaných karbanátcích, už nemusíte. Máme pro vás skvělý tip - stačí do masové směsi přidat žemli namočenou v mléce.
  6. Dejte jednou provždy stopku chuťově nevýrazným masovým placičkám. Ochuťte je solí, pepřem, utřeným česnekem a bylinkami - petrželovou natí, medvědím česnekem nebo libečkem. Smetana jim zase přidá na šťavnatosti.

Tip1: Rádi byste si pochutnali na méně mastném pokrmu? Připravte si šťavnaté karbanátky v horkovzdušné fritéze nebo v troubě za použití minima oleje.

Tip2: Karbanátkům lze pokaždé dodat nový chuťový rozměr - přidáním chilli, zeleniny, sýrů, čerstvých natí, tučné smetany či mléka. Nebojte se experimentovat.

Karbanátky jsou chutné s nejrůzněji upravenými bramborami (vařenými, kaší nebo třeba hranolky), ale také se zeleninovými saláty, pečenou kořenovou zeleninou nebo zastudena s krajícem chleba a okurkou. Přípravu podle videonávodu zvládne každý:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli