Chyby při přípravě karbanátků: Vyhněte se jim a pochutnejte si na šťavnatém masu
Karbanátky patří mezi nejoblíbenější pokrmy z mletého masa. Cílem každého kuchaře či kuchařky jsou dokonale šťavnaté a nadýchané oválky z ochuceného mletého masa, které drží tvar. Jak toho však docílit bez chyb?
Rozhodli jste se při posledním pokusu o karbanátky, že už je vícekrát nezkusíte? Vezměte svá slova zpět a postavte se jejich přípravě znovu - s naším výčtem nejčastějších chyb při přípravě karbanátků budete přesně vědět, čeho se vyvarovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě karbanátků
Projděte si s námi následující seznam častých chyb, kterých se můžete při přípravě masových karbanátků dopustit, abyste jim mohli předejít.
- Bez kvalitního masa nepřipravíte kvalitní karbanátky, to je zkrátka holý fakt. Máte-li tu možnost, nechte si namlít maso přímo u řezníka.
- Jsou-li vaše karbanátky příliš suché, přestaňte používat pouze libové maso. Nakombinujte ho s masem prorostlejším, třeba bůčkem - tuk zajistí šťavnatost.
- Rozpadajícím se karbanátkům na pánvi snadno předejdete pečlivým propracováním masové směsi. Při tvarování pak placky zmáčkněte, aby lépe držely pohromadě - poté je vložte na chvíli do lednice, aby ztuhly a byly pevné.
- Trápí vás maso na povrchu připálené a uvnitř syrové? Tvarujete příliš velké placky. Karbanátky tvořte menší a smažte je na středním plamenu, aby se zbytečně nevysoušely a zůstaly šťavnaté. Také se vám budou lépe obracet.
- Toužíte-li marně po nadýchaných karbanátcích, už nemusíte. Máme pro vás skvělý tip - stačí do masové směsi přidat žemli namočenou v mléce.
- Dejte jednou provždy stopku chuťově nevýrazným masovým placičkám. Ochuťte je solí, pepřem, utřeným česnekem a bylinkami - petrželovou natí, medvědím česnekem nebo libečkem. Smetana jim zase přidá na šťavnatosti.
Tip1: Rádi byste si pochutnali na méně mastném pokrmu? Připravte si šťavnaté karbanátky v horkovzdušné fritéze nebo v troubě za použití minima oleje.
Tip2: Karbanátkům lze pokaždé dodat nový chuťový rozměr - přidáním chilli, zeleniny, sýrů, čerstvých natí, tučné smetany či mléka. Nebojte se experimentovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Karbanátky jsou chutné s nejrůzněji upravenými bramborami (vařenými, kaší nebo třeba hranolky), ale také se zeleninovými saláty, pečenou kořenovou zeleninou nebo zastudena s krajícem chleba a okurkou. Přípravu podle videonávodu zvládne každý:
Komentáře