Chyby při přípravě kopřivového sirupu zastudena: Poradíme, čeho se vyvarovat

Kopřivy jsou jedny z nejcennějších jarních bylin, které mají široké využití v kuchyni. Kopřivový sirup se těší velké oblibě, jeho přípravu však může provázet několik chyb, kvůli kterým se nedočkáme kýženého výsledku.
Mladé kopřivy mají v naší kuchyni bohaté využití - od nádivek přes špenát a polévky až po saláty. Kromě zmíněného je velmi oblíbený kopřivový sirup, který využijete nejen na lahodně svěží limonády. Jeho přípravu však mohou zhatit zbytečné chyby.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě kopřivového sirupu zastudena
S naším výčtem nejčastějších chyb budete včas vědět, jakého pochybení se můžete při přípravě sirupu dopustit včetně toho, jak jim předejít.
- Vyvarujte se sběru kopřiv mezi paneláky či u silnic. Takové rostliny jsou velmi znečištěné. Vsaďte na sběr kopřiv na čistém místě (louky) dále od civilizace.
- Nesbírejte kopřivy holýma rukama - používejte rukavice, abyste se nepopálili.
- Zapaření kopřiv předejdete použitím košíku nebo plátěné tašky. V igelitové tašce by se pomačkáním i zapařením zbytečně znehodnotily.
- Celé rostliny kopřiv se nepoužívají, zpracovávají se pouze mladé výhonky.
- Nepodceňujte dobu louhování, které by mělo trvat 24 hodin, aby měl sirup požadované vlastnosti.
- Dbejte na důkladné rozpuštění cukru (pravidelným mícháním) před finálním sléváním sirupu do sklenic, aby se následně neusazoval na jejich dně.
- Nedostatečně připravené sklenice jsou hrozbou pro sirup v podobě jeho zplesnivění. Proto je předem vyvařte a při nalévání sirupu dbejte na to, abyste jím nepotřísnili hrdla sklenic (použijte trychtýř), případně je pečlivě očistěte.
- Zkvašenému kopřivovému sirupu snadno předejdete jeho správným skladováním - uchovávejte ho v chladu, suchu a temnu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Při dodržení postupu přípravy a následně správného skladování se sirup nezkazí, i když je připravován zastudena. Po otevření ho však skladujte v lednici a spotřebujte ho co nejdříve. Přípravou kopřivového sirupu vás provede názorný videorecept:
Komentáře