Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby při přípravě kopřivového sirupu zastudena: Poradíme, čeho se vyvarovat
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Kopřivy jsou jedny z nejcennějších jarních bylin, které mají široké využití v kuchyni. Kopřivový sirup se těší velké oblibě, jeho přípravu však může provázet několik chyb, kvůli kterým se nedočkáme kýženého výsledku.

Mladé kopřivy mají v naší kuchyni bohaté využití - od nádivek přes špenát a polévky až po saláty. Kromě zmíněného je velmi oblíbený kopřivový sirup, který využijete nejen na lahodně svěží limonády. Jeho přípravu však mohou zhatit zbytečné chyby.

Chyby při přípravě kopřivového sirupu zastudena

S naším výčtem nejčastějších chyb budete včas vědět, jakého pochybení se můžete při přípravě sirupu dopustit včetně toho, jak jim předejít.

  1. Vyvarujte se sběru kopřiv mezi paneláky či u silnic. Takové rostliny jsou velmi znečištěné. Vsaďte na sběr kopřiv na čistém místě (louky) dále od civilizace.
  2. Nesbírejte kopřivy holýma rukamapoužívejte rukavice, abyste se nepopálili.
  3. Zapaření kopřiv předejdete použitím košíku nebo plátěné tašky. V igelitové tašce by se pomačkáním i zapařením zbytečně znehodnotily.
  4. Celé rostliny kopřiv se nepoužívají, zpracovávají se pouze mladé výhonky.
  5. Nepodceňujte dobu louhování, které by mělo trvat 24 hodin, aby měl sirup požadované vlastnosti.
  6. Dbejte na důkladné rozpuštění cukru (pravidelným mícháním) před finálním sléváním sirupu do sklenic, aby se následně neusazoval na jejich dně.
  7. Nedostatečně připravené sklenice jsou hrozbou pro sirup v podobě jeho zplesnivění. Proto je předem vyvařte a při nalévání sirupu dbejte na to, abyste jím nepotřísnili hrdla sklenic (použijte trychtýř), případně je pečlivě očistěte.
  8. Zkvašenému kopřivovému sirupu snadno předejdete jeho správným skladováním - uchovávejte ho v chladu, suchu a temnu.

Při dodržení postupu přípravy a následně správného skladování se sirup nezkazí, i když je připravován zastudena. Po otevření ho však skladujte v lednici a spotřebujte ho co nejdříve. Přípravou kopřivového sirupu vás provede názorný videorecept:

0:00/ 0:00LIVE

Komentáře

Další tipy a triky