Chyby při přípravě náplní do buchet a koláčů: Předejděte jim a pochutnejte si
Koláče a buchty plné lahodné náplně, to neodmyslitelně patří k návštěvám u našich babiček. Jak jen to dělají, že upečou tak hojně plněné moučníky, aniž by jim náplň vytekla? Odpověď je jasná - naše babičky mají léta zkušeností.
Koláče a buchty s bohatou a šťavnatou náplní jsou přesně tím, co nám udělá radost po vydatném obědě. Někdy se nedaří a zůstane nám jen smutný pohled na moučník bez jakékoliv náplně, protože vytekla. Nechybujte - poradíme vám, jak na to.
Mohlo by vás zajímat
Chyby při přípravě náplní do buchet a koláčů
- Vařené náplně není vhodné připravovat ve stejném čase jako těsto, potřebují zcela vychladnout. Připravte si je nejlépe den předem, chutě v nich se krásně prolnou. Týká se to především oblíbené makové náplně, ale také té ořechové.
- Řídká náplň během pečení vyteče, a tak z ní nic nezbude. Zahustěte ji dříve, než jí začnete plnit připravené těsto. Do tvarohové náplně přidejte lžíci pudinkového prášku či škrobu, povidla snadno zahustíte strouhaným perníkem.
- Příliš hustou náplň zase jednoduše zřeďte tekutinou, kterou náplň již obsahuje (např. mlékem), případně se dá spolehnout i na (pro mnohé) oblíbený rum, kdy se alkohol pečením vypaří a v náplni tak zůstane pouze jeho typické aroma.
- Pozor na ochucení náplně, přílišné kombinace chutí či koření náplním nesvědčí. Nechte vyniknout chuť hlavní ingredience dané náplně a pokud si chcete pochutnat na co nejvíce možnostech, raději připravte více základních druhů.
- Ochutnávejte. Žluklý mák či špatné ořechy zkazí celou vaši snahu. Ochutnejte potřebné ingredience a poté i připravenou náplň, abyste si byli její chutí jistí.
Nezapomeňte buchty správně uzavřít, aby náplň zbytečně nevytekla. Je něco, s čím se trápíte při přípravě náplní do buchet a koláčů? Napište nám do komentářů, společně tomu jistě přijdeme na kloub. Upečete si spolu s námi koláče po babičce?
Komentáře