Chyby při přípravě odpalovaného těsta: Nenechte se zastrašit složitější přípravou
Odpalované těsto představuje strašáka začátečníků. I přes rozdílnou přípravu proti jiným základním těstům se však není čeho bát. Stačí dodržet základní pravidla postupu a nedopouštět se zbytečných chyb.
Rádi byste si udělali radost v podobě dokonalých větrníků, věnečků nebo třeba oblíbených churros, ale máte obavy z přípravy odpalovaného těsta? S našimi radami a tipy se jednoduše vyhnete častým chybám a s těstem si poradíte na jedničku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě odpalovaného těsta
Zachovejte chladnou hlavu, poučte se (nejen) z vlastních chyb a vrhněte se na odpalované těsto rovnou po hlavě, protože po načtení teorie praxi hravě zvládnete.
- Nic se nemá uspěchat, což platí i při přípravě těst. Popraskané či žmolkovaté těsto je důsledkem spěchu a rychlého propařování hmoty.
- Na druhou stranu má všechno svůj čas, který by se neměl příliš překračovat. Dlouhým zpracováním odpalované hmoty získáte nenaběhnuté upečené tvary.
- Pozor je důležité dávat také během přidávání vajec do odpalované hmoty, která nesmí být příliš horká. V opačném případě se z těsta stane sražená hrouda.
- Nutné je také dbát na vhodnou teplotu v troubě, aby z krásně naběhlých tvarů nebyly jen spadlé placky - to se stává u příliš vysoké teploty při pečení.
- Problém se spadlým těstem však nemusí být jen v teplotě při pečení. Původcem tohoto problému může být mimo jiné i to, že jste během pečení otevírali troubu, kvůli čemuž z ní unikla potřebná pára - těsto pak následkem toho kleslo.
- Je-li těsto uvnitř mokré či vlhké, není správně dopečeno. Bohužel, dopéct po vytažení z trouby již nelze. Dodržujte proto postup vámi vybraného receptu.
- Předejděte lámání se upečeného těsta tím, že těsto nakrájíte ještě za horkého stavu. Vyhnete se tak velkému zklamání v podobě poškozených kousků.
- Pokud si nevěříte v otázce tvarování věnečků či větrníků, nebojte. Skvělou možností je příprava větrníku na plech, který se vám zcela jistě povede.
Věříme, že díky výčtu častých chyb při přípravě a práci s odpalovanou hmotou, si nyní budete jistější a bez obav vyzkoušíte například věnečky s vanilkovým krémem a šlehačkou, kterými stoprocentně oslníte. Videorecept vám bude zcela jistě nápomocný:
Komentáře