Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Odpalované těsto představuje strašáka začátečníků. I přes rozdílnou přípravu proti jiným základním těstům se však není čeho bát. Stačí dodržet základní pravidla postupu a nedopouštět se zbytečných chyb.

Rádi byste si udělali radost v podobě dokonalých větrníků, věnečků nebo třeba oblíbených churros, ale máte obavy z přípravy odpalovaného těsta? S našimi radami a tipy se jednoduše vyhnete častým chybám a s těstem si poradíte na jedničku.

Chyby při přípravě odpalovaného těsta

Zachovejte chladnou hlavu, poučte se (nejen) z vlastních chyb a vrhněte se na odpalované těsto rovnou po hlavě, protože po načtení teorie praxi hravě zvládnete.

  1. Nic se nemá uspěchat, což platí i při přípravě těst. Popraskané či žmolkovaté těsto je důsledkem spěchu a rychlého propařování hmoty.
  2. Na druhou stranu má všechno svůj čas, který by se neměl příliš překračovat. Dlouhým zpracováním odpalované hmoty získáte nenaběhnuté upečené tvary.
  3. Pozor je důležité dávat také během přidávání vajec do odpalované hmoty, která nesmí být příliš horká. V opačném případě se z těsta stane sražená hrouda.
  4. Nutné je také dbát na vhodnou teplotu v troubě, aby z krásně naběhlých tvarů nebyly jen spadlé placky - to se stává u příliš vysoké teploty při pečení.
  5. Problém se spadlým těstem však nemusí být jen v teplotě při pečení. Původcem tohoto problému může být mimo jiné i to, že jste během pečení otevírali troubu, kvůli čemuž z ní unikla potřebná pára - těsto pak následkem toho kleslo.
  6. Je-li těsto uvnitř mokré či vlhké, není správně dopečeno. Bohužel, dopéct po vytažení z trouby již nelze. Dodržujte proto postup vámi vybraného receptu.
  7. Předejděte lámání se upečeného těsta tím, že těsto nakrájíte ještě za horkého stavu. Vyhnete se tak velkému zklamání v podobě poškozených kousků.
  8. Pokud si nevěříte v otázce tvarování věnečků či větrníků, nebojte. Skvělou možností je příprava větrníku na plech, který se vám zcela jistě povede.

Věříme, že díky výčtu častých chyb při přípravě a práci s odpalovanou hmotou, si nyní budete jistější a bez obav vyzkoušíte například věnečky s vanilkovým krémem a šlehačkou, kterými stoprocentně oslníte. Videorecept vám bude zcela jistě nápomocný:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky