Chyby při přípravě pampeliškového medu: Květy nemyjte a dbejte na správnou barvu
S přicházejícím jarem nastává čas, kdy si musíme rozmyslet, co vše budeme daný rok zpracovávat. Jedním z prvních výrobků bývá pampeliškový med, který se těší čím dál větší oblibě. Jak ho však připravit zcela bezchybně?
Louky poseté jedním žlutým květem za druhým, tak vypadají pastviny na jaře. Se sběrem pampeliškových květů moc rády pomáhají děti všech věkových kategorií, a tak nám usnadní práci. Samotná příprava medu je poté už na nás. Jak nechybovat?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
10 chyb při přípravě pampeliškového medu
Nemějte obavy, díky našemu výčtu těch nejčastějších chyb budete vědět, čeho se vyvarovat a jak docílit kvalitního medu z pampeliškových květů.
- Sběr květů směřujte na dopoledne a na louky vzdálené od silnic i lidských obydlí. Mezi paneláky je sbírat rozhodně nedoporučujeme kvůli znečištění.
- Sbírejte jen plně rozkvetlé pampelišky bez stonků - poupata ani odkvétající květy nejsou žádoucí, protože mají nedostatečné množství pylu.
- Květy neoplachujte, abyste neztratili cenný pyl. Případné nečistoty a drobný hmyz je nutné odstraňovat mechanicky - nebo hmyz nechat vylézt.
- Citrony před použitím pečlivě umyjte, abyste je zbavili zbytků případných postřiků a jiného znečištění. To platí i u citrónů s označením BIO.
- Nepodceňujte dobu louhování, díky které bude mít med požadované vlastnosti. Květy je poté nutné odstranit, proto výluh sceďte přes plátýnko.
- Připálenému pampeliškovému medu předejdete jeho průběžným mícháním, ale především je nutné ho vařit na mírném plamenu až do jeho zhoustnutí. Připálení poznáte na chuti - med bude hořký.
- Konzistenci i barvu výsledku ovlivňuje doba vaření, avšak pozor, aby nebyl hustý příliš (karamel), ztratil by na kvalitě, ale také by to ztížilo jeho konzumaci.
- Žlutou pěnu tvořící se na vařícím se obsahu hrnce v žádném případě nevyhazujte - jedná se o pyl, který je zde základní surovinou.
- Plesnivý med? K uchování pampeliškového medu používejte vždy pečlivě připravené, nejlépe vyvařené skleničky a po naplnění jejich hrdla otřete dočista.
- Nemějte obavy z toho, že je med po uvaření řidší - po vychladnutí ještě zhoustne, přesto bude vždy tekutější než med včelí.
Tip1: Citróny můžete nakombinovat s pomeranči pro zajímavější chuť výsledku.
Tip2: Aby med vydržel co nejdéle, je vhodné ho lít do sklenic ještě horký, pevně je uzavřít a otočit dnem vzhůru. Lze ho také zavařit při 85 °C po dobu 15–20 minut.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pozor, tento med rozhodně nedoporučujeme alergikům, kteří by se mu měli obřím obloukem vyhnout. Chcete-li pampeliškový med vyzkoušet, zkuste nejprve menší množství a pokud nebudete pozorovat obtíže, můžete si ho dopřát více.
Přípravou pampeliškového medu vás s lehkostí provede názorný videorecept z naší dílny, vyzkoušíte ho?
Komentáře