Chyby při vaření pohanky: Propláchnutí je nezbytné stejně jako přesná doba vaření
Pohanka má specifickou chuť, která není pro všechny. Z velké části ji však můžete zmírnit - kořením, česnekem, smaženou cibulkou, nasladko pak vanilkou a skořicí. Hlavní je nechybovat v její přípravě a následném vaření.
Pohanka je oblíbenou pseudoobilovinou, která je vhodná jako příloha, ale chutné jsou z ní také připravené snídaňové kaše. Ať už se rozhodnete využít ji jakkoliv, zásadní je správně ji uvařit a zároveň se přitom vyvarovat základních chyb.
Podívejte se, jaký je rozdíl při vaření pohanky loupané mechanicky nebo loupané termicky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě a vaření pohanky
Předejděte následujícím chybám - pohanka je chutná, pokud je správně připravena:
- Hořká a lepivá pohanka odradí mnohé už při prvním ochutnání. Zapomíná se totiž na to, že je potřeba ji pořádně propláchnout pod tekoucí vodou.
- Za hořkostí může stát také chybné skladování této potraviny. Pohanku skladujte na suchém, temném a chladném místě.
- Pohanku jako přílohu nevařte samostatně, ale s kořením, aby byla chutnější. Tato obilovina má zemitou chuť, kterou skvěle ozvláštní koření v podobě bobkového listu, nového koření, soli nebo například citrónové šťávy.
- Pozor dejte na poměr vody a pohanky, na 2 díly vody připadne 1 díl pohanky.
- Pohanka se nevaří prudce - jakmile voda dosáhne bodu varu, zmírněte plamen na minimum a takto nechte pohanku probublávat požadovaný čas. Míchejte ji.
- Rozvařená pohanka je mazlavá a slepená - správně uvařená si drží tvar, přestože je krásně měkká.
- Zapomeňte na okamžité servírování. Po dokončení vaření ji nechte pod poklicí dojít alespoň po dobu 5 minut, aby získala požadované vlastnosti.
Tip: Pohanku můžete vařit ve vodě, ale i ve vývaru. Nebojte se přidat oblíbené bylinky nebo máslo, které zajistí krémovost této chutné (nejen) přílohy.
V případě potřeby lze pohanku připravit také bez vaření - propláchnutou ji zalijte horkou vodou (v poměru 2 díly vody na 1 díl pohanky), osolte, zakryjte poklicí a nechte 30 minut odpočinout (v případě pohanky lámanky je to pak jen 15 minut).
Připravte si s námi pohanku s restovanou zeleninou, určitě se vám povede:
Komentáře