Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pohanka má specifickou chuť, která není pro všechny. Z velké části ji však můžete zmírnit - kořením, česnekem, smaženou cibulkou, nasladko pak vanilkou a skořicí. Hlavní je nechybovat v její přípravě a následném vaření.

Pohanka je oblíbenou pseudoobilovinou, která je vhodná jako příloha, ale chutné jsou z ní také připravené snídaňové kaše. Ať už se rozhodnete využít ji jakkoliv, zásadní je správně ji uvařit a zároveň se přitom vyvarovat základních chyb.

Podívejte se, jaký je rozdíl při vaření pohanky loupané mechanicky nebo loupané termicky.

Chyby při přípravě a vaření pohanky

Předejděte následujícím chybám - pohanka je chutná, pokud je správně připravena:

  1. Hořká a lepivá pohanka odradí mnohé už při prvním ochutnání. Zapomíná se totiž na to, že je potřeba ji pořádně propláchnout pod tekoucí vodou.
  2. Za hořkostí může stát také chybné skladování této potraviny. Pohanku skladujte na suchém, temném a chladném místě.
  3. Pohanku jako přílohu nevařte samostatně, ale s kořením, aby byla chutnější. Tato obilovina má zemitou chuť, kterou skvěle ozvláštní koření v podobě bobkového listu, nového koření, soli nebo například citrónové šťávy.
  4. Pozor dejte na poměr vody a pohanky, na 2 díly vody připadne 1 díl pohanky.
  5. Pohanka se nevaří prudce - jakmile voda dosáhne bodu varu, zmírněte plamen na minimum a takto nechte pohanku probublávat požadovaný čas. Míchejte ji.
  6. Rozvařená pohanka je mazlavá a slepená - správně uvařená si drží tvar, přestože je krásně měkká.
  7. Zapomeňte na okamžité servírování. Po dokončení vaření ji nechte pod poklicí dojít alespoň po dobu 5 minut, aby získala požadované vlastnosti.

Tip: Pohanku můžete vařit ve vodě, ale i ve vývaru. Nebojte se přidat oblíbené bylinky nebo máslo, které zajistí krémovost této chutné (nejen) přílohy.

V případě potřeby lze pohanku připravit také bez vaření - propláchnutou ji zalijte horkou vodou (v poměru 2 díly vody na 1 díl pohanky), osolte, zakryjte poklicí a nechte 30 minut odpočinout (v případě pohanky lámanky je to pak jen 15 minut).

Připravte si s námi pohanku s restovanou zeleninou, určitě se vám povede:

Komentáře

Další tipy a triky