Chyby při přípravě smoothie: Používejte čerstvé suroviny a zbytečně nedoslazujte
Byť má smoothie obsahovat pouze zdravé suroviny, lze při jeho přípravě udělat několik chyb. Ty nejčastější jsme pro vás sepsali. Vyhněte se jim a připravte si smoothie tak, aby byly spokojené nejen vaše chuťové buňky, ale i vaše tělo.
Jste milovníci lahodného smoothie, kterým nahrazujete snídani nebo ho pravidelně míváte namísto svačiny? Jeho příprava je snadná a rychlá, ale i během ní můžete udělat chyby, kterým by se bylo lepší vyhnout.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při přípravě smoothie
Vyhněte se následujícím chybám a pochutnávejte si na dokonalé chuti smoothie.
- Ovoce je potřeba před vhozením do mixéru pořádně umýt. Nezapomínejte na to, čistota je půl zdraví.
- Nevhodně vybrané suroviny jsou opravdu velkou chybou. Do smoothie v žádném případě nepatří džus, konzervované ovoce, ochucené mléčné výrobky, zmrzlina ani sorbet. Skládat se má pouze z čerstvého ovoce a zeleniny, semínek, ořechů a bylinek, případně mléka nebo jeho rostlinných alternativ.
- Málo nebo mnoho surovin je další chybou. Bohatě stačí použít 4–6 surovin a především ovoce doplňte vhodnou zeleninou, abyste snížili obsah cukru.
- Žádné slazení cukrem. Není důvod k doslazování smoothie, je dostatečně sladké díky vysokému obsahu ovoce. V případě nutnosti vsaďte na sirupy (datlový, rýžový, čekankový) nebo na med.
- Nenahrazujte tímto nápojem vaše hlavní jídlo. Smoothie slouží k doplnění vitamínů a minerálů spolu s dalšími benefity z ovoce a zeleniny. Byť se mu říká nápoj, je plnohodnotnou svačinou, ale ne obědem.
- Smoothie musí být rozmixované úplně dohladka, žádné hrudky. Před přelitím do sklenic zkontrolujte jeho konzistenci. Tyčový mixér je pro přípravu smoothie nedostatečný.
- Tuto vitamínovou bombu připravujte vždy čerstvou. Smoothie připravené předem již nemá požadované vlastnosti a ani není chutné. Připravit si předem můžete omyté, oloupané ovoce a zeleninu v krabičkách do lednice. Mixujte ale vždy až před konzumací.
Milujete ledové smoothie? Pak led přidávejte až na úplném konci jeho přípravy. Při dřívějším přidání zabraňuje uvolnění zdravého tuku z ořechů a semen. A to by byla velká škoda.
Komentáře