Chyby při přípravě třešňové marmelády: Řídká konzistence i zapomenuté pecky
Čas marmelád je v plném proudu. Té jahodové už máme dostatek, tak se s radostí vrháme na třešňovou, než nám ptáci ozobou všechnu úrodu. Poradíme vám, jak snadno docílit správně uvařené marmelády z třešní.
Třešňová marmeláda je oblíbená pro svou lahodnou chuť. Často se třešně kombinují také s kyselejším ovocem, kdy marmeláda získá kyselkavý a svěží nádech. Připravte si třešňovou marmeládu bez zbytečných chyb a pochutnávejte si na ní po celý rok.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě třešňové marmelády
Nikdo není neomylný, ale předejít chybám je vždy takové malé osobní vítězství:
- Použití přezrálého ovoce: Příliš zralé a měkké plody použijte do bublaniny nebo nanuků, k zavařování vybírejte jen ty nejlepší kousky bez poškození.
- Pozor na nezralé plody: Ty se k přípravě marmelády taktéž nehodí a znát to bude především na její trpké chuti. Ty už bohužel nedozrají, musíte je vyhodit.
- Nežádoucí červíci: Lehce se jich zbavíte namočením třešní na asi 2,5 hodiny do osolené vody. To je zaručeně vyžene a pak už stačí plody jen opláchnout vodou.
- Nedbalá kontrola vypeckovaných plodů: To se vám může velmi ošklivě vymstít. Rozmixované kousíčky pecky v celé várce marmelády ji kompletně znehodnotí.
- Ochutnávání je vždy rizikem: Ochutnávat je potřeba vždy novou, čistou lžičkou, aby se marmeláda nezačala kvůli bakteriím z vašich úst kazit.
- Příliš řídká marmeláda: Na hustotě záleží - třešně nemají želírovací schopnost, proto je potřeba marmeládu vařit déle nebo použít želírovací prostředek.
- Pěna musí pryč: Průběžně odebírejte pěnu z povrchu vařící se marmelády. Rozhodně ji ale nevyhazujte, využití najde třeba v jogurtech.
- Nedostatečně sterilizované sklenice a čistota kuchyňského náčiní: I to může způsobit zplesnivění či zkažení marmelády, což by byla velká škoda, nemyslíte?
Třešňové pecky lze prakticky využít namísto jejich vhození do koše. Použijte je do výhřevných polštářků, které pomáhají od bolesti dětem i dospělým.
A co si zkusit připravit francouzský jablečný koláč s marmeládou podle našeho videoreceptu?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vaří třešňový džem. Připravujeme jej podle nejlepších receptů z dobře vyzrálých sladkých třešní
Jak poznat správně uvařenou marmeládu. Jednoduché želírovací zkoušky znaly už naše babičky. Stačí se podle nich řídit
9 nejčastějších chyb při zavařování: Jak se jich vyvarovat, aby vaše snaha nepřišla vniveč
Komentáře