Chyby při přípravě vaječného likéru: Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience
Vaječný likér je nedílnou součástí vánočních návštěv i rodinných setkání, ale s radostí ho mnozí připravují ihned, jakmile se začnou zkracovat dny a začne být chladněji. Nechybujte v přípravě, ať si ho můžete plně vychutnat.
Nad sklenkou domácího vaječného likéru často během Vánoc a Silvestra rekapitulujeme uplynulý rok a vzpomínáme s nejbližšími na skvělé momenty, které se v něm udály. Poradíme, jak se vyhnout častým chybám během jeho přípravy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě vaječného likéru
Vaječný likér či koňak často vezmou na milost i lidé, kteří alkoholu zrovna neholdují. Jedním z důvodů je to, že jeho obsah v domácím likéru si určujeme sami. Naučte se ho připravit bez zbytečných chyb, které by vám kazily radost z výsledku:
- Nespokojte se s nekvalitními surovinami, na likér použijte plnotučné mléko, nejlépe také žloutky z domácích vajíček a pravou vanilku z lusku.
- Máte-li recept na likér, do kterého se zpracovávají syrové žloutky, žádné obavy. Žloutky lze vyšlehat s cukrem nad párou a tím je pasterizovat. Vejce vybírejte z kontrolovaných chovů nebo použijte recept s jejich tepelnou úpravou.
- Základ k přípravě likéru je potřeba přivést téměř k varu. Je však naprosto nezbytné obsah hrnce neustále míchat a nenechávat ho bez dozoru.
- Hrudky v likéru znamenají jediné - nemíchali jste dost poctivě a obsah hrnce se vám začal přichytávat k jeho dnu a stěnám.
- Rum nepřilévejte do horkého základu, vyprchal by z něj alkohol, což je jaksi nežádoucí. Rum patří až do vlažného likéru, protože díky němu se prodlouží trvanlivost. Také pozor na jeho kvalitu i množství - průběžně vaječný likér ochutnávejte a nezapomeňte na to, že chuť rumu se časem zvýrazní.
- Příliš hustý vaječný likér jednoduše naředíte mlékem či smetanou, v opačném případě můžete přidat kondenzované mléko, které je dostatečně husté samo o sobě. Pozor však na jeho následnou chuť, proto radíme - všeho s mírou.
Hotový a vychladlý vaječný likér skladujte nejlépe v lednici, ve které by mohl vydržet až dva měsíce, ale jak dobře všichni víme - nevydrží, protože se dříve vypije. Přípravou vaječného likéru 4x jinak vás provede názorné video z naší dílny:
Komentáře