Chyby při skladování brambor: Pozornost věnujte kvalitě hlíz i podmínkám skladování
Zjistili jste, že doma už nemáte ani jednu bramboru? Pak není nic lepšího, než sejít do sklepa a nabrat si další hlízy ke zpracování. Skladování brambor má však svá pravidla a jejich nedodržením riskujete zbytečné ztráty.
Brambory patří do každé kuchyně, protože je lze připravit na mnoho způsobů nejen jako přílohu, ale také jako hlavní chod. Je-li možnost a prostor, uskladníme je, abychom je měli stále po ruce. Jsou ale chyby, kvůli kterým o hlízy můžeme zbytečně přijít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby ve skladování brambor
Předejděte následujícím chybám a pochutnávejte si na uskladněných bramborách až do další sklizně.
- Skladujete rané brambory po delší dobu? Pak není divu, že rychle sesychají a kazí se. Tyto brambory totiž neslouží k uskladnění, ale k rychlé spotřebě.
- Chcete uložit brambory sklizené během deštivého počasí? Tak to určitě nedělejte, hlízy musí být zcela suché, aby nezačaly brzy hnít.
- Brambory nikdy nepatří do lednice. Přílišné vlhko jim nesvědčí, stejně tak malý a nevětraný prostor. Nepatří však ani do igelitu, ale do pytlů nebo bedýnek.
- Skladováním poškozených hlíz riskujete přenesení plísně a hnití i na okolní kusy. Před uskladněním brambory přeberte a ponechte jen zdravé a celé hlízy.
- V pokojové teplotě se brambory začnou scvrkávat a klíčit. Volte chladné, tmavé místo, které je dobře větrané. Také pozor na mráz, který by hlízy znehodnotil.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Máte nějakou svou vychytávku pro skladování brambor? Podělte se s námi i ostatními v komentářích, budeme se těšit. Jako tip na výtečný pokrm vám přinášíme recept na brambory pečené s cibulí a žampiony, které jsou skvělé nejen samostatně, ale i jako příloha k masu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak skladovat brambory. Důležitý je už výběr správné odrůdy
Jak zacházet s ranými bramborami, aby si zachovaly co nejvíce vitamínu C. Lze je využít v domácí lékárně i v kosmetice
Vyzkoušeli jsme, jak nejlépe skladovat brambory: Za dva týdny se ukázalo, zda je lepší jutový pytlík nebo běžná spížírna
Komentáře