Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zjistili jste, že doma už nemáte ani jednu bramboru? Pak není nic lepšího, než sejít do sklepa a nabrat si další hlízy ke zpracování. Skladování brambor má však svá pravidla a jejich nedodržením riskujete zbytečné ztráty.

Brambory patří do každé kuchyně, protože je lze připravit na mnoho způsobů nejen jako přílohu, ale také jako hlavní chod. Je-li možnost a prostor, uskladníme je, abychom je měli stále po ruce. Jsou ale chyby, kvůli kterým o hlízy můžeme zbytečně přijít.

Chyby ve skladování brambor

Předejděte následujícím chybám a pochutnávejte si na uskladněných bramborách až do další sklizně.

  1. Skladujete rané brambory po delší dobu? Pak není divu, že rychle sesychají a kazí se. Tyto brambory totiž neslouží k uskladnění, ale k rychlé spotřebě.
  2. Chcete uložit brambory sklizené během deštivého počasí? Tak to určitě nedělejte, hlízy musí být zcela suché, aby nezačaly brzy hnít.
  3. Brambory nikdy nepatří do lednice. Přílišné vlhko jim nesvědčí, stejně tak malý a nevětraný prostor. Nepatří však ani do igelitu, ale do pytlů nebo bedýnek.
  4. Skladováním poškozených hlíz riskujete přenesení plísně a hnití i na okolní kusy. Před uskladněním brambory přeberte a ponechte jen zdravé a celé hlízy.
  5. V pokojové teplotě se brambory začnou scvrkávat a klíčit. Volte chladné, tmavé místo, které je dobře větrané. Také pozor na mráz, který by hlízy znehodnotil.

Máte nějakou svou vychytávku pro skladování brambor? Podělte se s námi i ostatními v komentářích, budeme se těšit. Jako tip na výtečný pokrm vám přinášíme recept na brambory pečené s cibulí a žampiony, které jsou skvělé nejen samostatně, ale i jako příloha k masu:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky