Chyby při skladování čokolády: Zásadní je stálá teplota a uložení v neprodyšné dóze
Skladování celých tabulek čokolád, ale i pralinek nebo kolekcí má svá úskalí, kdy čokoláda může přijít o své vlastnosti, a to včetně kvality. Postarejte se o své čokoládové zásoby tak, jak si zaslouží - bez zbytečných chyb.
Každý milovník čokolády má nějakou tu zásobičku na horší časy či náročné dny, kdy bude potřebovat odpočinek při mlsání této pochoutky nebo doplnit energii. Její skladování má však jasná pravidla, která je potřeba dodržet, pokud vám záleží na uchování kvality.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při skladování čokolády
Předejděte mnohdy zbytečným chybám, které snižují kvalitu i trvanlivost čokolády. Dopřejte jí ideální podmínky proto, aby vás pokaždé mohla potěšit svou chutí.
- Čokoláda je velmi náchylná na výrazné změny teplot - vysoká teplota může mít za následek její rozpouštění, nízká (v lednici) zase šedivý povlak, který značí vysrážený tuk nebo cukr, tento jev však není nijak zdravotně závadný.
- Podivně matná čokoláda je ukazatelem toho, že jste ji skladovali na místě s přílišnou vlhkostí. Klasicky je čokoláda totiž krásně lesklá a jednolitá.
- Světlo nedělá čokoládě dobře, proto ji skladujte na temném místě. Na slunečném místě může změnit nejen svou barvu, ale také chuť, což nechceme.
- Stejně jako mléčné výrobky, i čokoláda hojně přejímá pachy z okolí. Proto ji skladujte mimo výrazné potraviny a uložte ji nejlépe do uzavíratelné nádoby.
- Byť má čokoláda dlouhou trvanlivost, časem ztrácí na chuti i vůni, proto si nedělejte přehnané zásoby tohoto sladkého potěšení, abyste nebyli zklamaní.
- Hořká čokoláda je oproti té mléčné více náchylná na vlhkost, která jí rapidně mění chuť. Zatímco mléčná čokoláda, kolekce a pralinky se uchovávají v rozmezí 15–21 °C, pro hořkou a bílou čokoládu je vyhovující teplota nižší, a to 13–18 °C.
- Nesprávným skladováním se čokoláda nestává nepoživatelnou a zdraví ohrožující, ale na její chuti jednoznačně zjistíte, že je něco špatně - není chutná.
- Čokoláda je lákadlem pro moly, buďte proto důslední při její ochraně. Skladování v neprodyšné dóze je samozřejmostí, stejně tak i pravidelná kontrola.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zatímco mléčná čokoláda vydrží při správném skladování 6–12 měsíců, hořká až 2 roky (podle kvality), protože má nižší podíl cukru a neobsahuje mléčný tuk v sušině. Nejkratší trvanlivost má bílá čokoláda, kolekce a pralinky - kolem 6 měsíců.
Připravte si s námi brownies z hořké čokolády podle názorného videoreceptu:
Komentáře