Chyby při skladování cukroví: Každý druh vánočního cukroví má specifické nároky
Máte dokonalý recept na vámi vybraný druh cukroví, který vám u babičky vždy tak moc chutná, ale váš výtvor je příliš tvrdý? Nejspíše jste cukroví špatně skladovali. Problémy s jeho skladováním nyní rozebereme.
Skladování vánočního cukroví má svá pravidla. Ono se totiž neskladuje všechno cukroví stejně, jak si někteří mylně myslí - například perníčky se skladují odlišně od sněhových pusinek. Prozradíme vám, jak předejít chybám při skladování cukroví.
Mohlo by vás zajímat
Časté chyby při skladování cukroví
Nemějte obavy, nejde o nic složitého - stačí jen jednotlivé typy cukroví uskladnit ve vhodné nádobě na správné místo. A to s našimi tipy zvládne opravdu každý.
- Tvrdé zázvorky a perníčky? Oba druhy cukroví potřebují prostředí, ve kterém mohou změknout. Menší vlhkost jim proto neublíží - neskladujte je ve vzduchotěsné nádobě. Pokud k nim přidáváte rozkrojené jablko nebo krajíc chleba (aby natáhly další vlhkost), pravidelně je měňte, aby vše nezplesnivělo.
- Pozor na skladování plněných druhů cukroví. Před samotným plněním je můžete uchovávat v temnu a chladu, avšak po jejich naplnění je nutné uložit je do lednice - v opačném případě krém žlukne a vám zbydou jen oči pro pláč.
- Kokosky a pusinky do lednice naopak nepatří vůbec. Toto cukroví chraňte před vlhkostí (uložte ho do papírových sáčků), abyste si na něm mohli pochutnávat.
- Skladování na balkoně není bez rizik - výrazné změny teplot, slunečné počasí, ale i mráz, to vše jsou nežádoucí vlivy, které mohou zničit vaši práci.
- Cukroví s aromatem výrazného sýru? Jak se říká, za chyby se platí - v lednici skladujte cukroví uzavřené ve vzduchotěsných dózách, protože přejímá pachy.
- Neskladujte cukroví dohromady, každý druh je specifický - chutí, vůní i potřebami. Společným skladováním mezi sebou mohou přejímat pachy, ale také vlhkost, která může stát za plesnivěním celého obsahu nádoby.
A co se zbylým cukrovím po svátcích? Po vzoru našich babiček ho můžete zcela bez obav zamrazit. Určitě přijde vhod, pokud u vás nastane situace s nečekanou návštěvou - bude hned po ruce. Do mrazáku však nedoporučujeme dávat cukroví s tučnými krémy, kokosky ani pusinky, které by zmrazením ztratily na svých kvalitách.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při přípravě zázvorek: Těsto je potřeba podsypávat i nechat oschnout
Oblíbené kokosky můžeme na plech tvarovat několika způsoby. Poradíme tři postupy, které jsou rychlé a snadné
Skladujeme cukroví: Linecké do plechové krabice, perníčky do papírové, a aby byly vláčné, přidáme k nim jednu ingredienci
Komentáře