Chyby při skladování cukru: Pozor na vlhkost a nezapomeňte na kvalitní nádoby
Cukr je nepostradatelným pomocníkem v každé kuchyni. Při správném skladování se vám odmění jemnými krystalky se sladkou chutí. V opačném případě můžete ve spíži najít místo cukru sáček plný tvrdých hrudek.
Cukr je úžasným pomocníkem při přípravě mnoha sladkých i slaných pokrmů. Jenže co když ve spíži najdete cukr ztvrdlý jako kámen nebo plný hmyzích návštěvníků? Upozorníme vás na nejčastější chyby při jeho skladování a poradíme, jak jim předejít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při skladování cukru
Vyvarujte se následujících chyb a už nikdy nebudete muset mít obavy o vaše cukrové zásoby:
- Cukr je nutné skladovat na zcela suchém a větraném místě - sáček plný větších či menších hrudek je důsledkem jeho skladování ve vlhkém prostředí.
- Trvalé umístění cukru v blízkosti aromatických surovin není vhodné. Cukr totiž rád přejímá cizí pachy, proto ho přesypte do neprodyšné dózy.
- I v cukru mohou být nežádoucí škůdci včetně jejich zárodků. Moučkový cukr je dobré před přesypáním do dózy prosít.
- Třtinový cukr tvrdne ztrátou jeho přirozené vlhkosti, proto jej neuchovávejte v původním obalu, ale v uzavíratelné dóze.
Pokud se vám stalo, že jste cukr ve spíži objevili ztvrdlý jako kámen, nezoufejte. Stačí do vzduchotěsné nádoby spolu s hroudou (nebo hrudkami) cukru vložit krajíc čerstvého chleba. Po jednom dni ho vyjměte a vyhoďte - do té doby totiž cukr "natáhne" dostatek vlhkosti a bude zase krásně sypký. Úplně stejně vám namísto chleba pomůže i plátek omytého jablka, které také po jednom dni vyjměte.
Komentáře