Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně skladovat zeleninu? Některé druhy zeleniny se skladují v lednici, jiné naopak ve spíži nebo ve sklepě. Předejděte chybnému skladování, které zelenině škodí a způsobuje její sesychání nebo plesnivění.

Ačkoliv se může zdát, že na skladování zeleniny není co zkazit, opak je pravdou. Správné skladování zeleniny nejen prodlouží její trvanlivost, ale také ochrání vaše zdraví, protože například plíseň není v prvních dnech zcela viditelná.

Časté chyby ve skladování zeleniny

Předejděte níže uvedeným chybám a prospějete tak zelenině i sobě. Zelenina vydrží déle čerstvá a nebudete ji muset zplesnivělou či seschlou zbytečně vyhazovat.

  1. Skladujete zeleninu bez rozdílu ve spíži? Pak se mějte na pozoru, protože určitým druhům zeleniny toto skladování neprospívá a potřebují chlad lednice.
  2. Ne všechna zelenina patří do lednice. Do lednice mimo jiné nepatří rajčata, papriky, okurky, lilek, dýně, ale ani cibule nebo česnek.
  3. Brambory, batáty ani cukety nepatří na světlo ani do pokojové teploty. Skladujte je v temnu a chladu, u brambor tím zabráníte nežádoucím klíčkům.
  4. Myslíte si, že zeleninu uskladníte a tím to pro vás končí? Omyl, zeleninu je potřeba pravidelně kontrolovat a likvidovat špatné kusy.
  5. Zeleninu předem myjete? Její mytí se správně provádí až těsně před jejím použitím. V lednici ji skladujte ve spodním šuplíku k tomu vyhrazeném, nejlépe i vyloženém papírovými utěrkami pohlcujícími nežádoucí vlhkost.
  6. Nakrájenou zeleninu nikdy nenechávejte mimo lednici. Jakmile se daný kus naruší (rozkrojí), je nutné ho skladovat v chladu, aby se zpomalilo jeho znehodnocování.
  7. Zelenina skladovaná spolu s ovocem? Zásadní chyba, protože plyny unikající z ovoce způsobují rychlejší dozrávání a tím pádem i kratší trvanlivost zeleniny.

Nejideálnějším místem pro skladování mnoha druhů zeleniny je sklep, ne každý však tuto možnost má. Proto je zcela na místě vědět, jak jinak lze zeleninu skladovat. Připravte si s námi domácí lečo, na které právě nyní dozrává potřebná zelenina - i zavaření leča je jeden ze způsobů konzervace zeleniny pro pozdější využití.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky