Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčky jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. V sezóně pak vítězí ty houbové - a to i kvůli tomu, že patříme mezi nejvášnivější houbaře na světě. Jejich příprava má však svá úskalí, o kterých je vhodné vědět.

Houbové omáčky se těší velké oblibě především pro jejich jemně smetanovou chuť. Použít se dají houby čerstvé, sušené, ale i mražené. Důležité však je dodržení několika pravidel přípravy, abyste neriskovali nejen pocit těžkosti, ale i chuť omáčky.

Chyby při přípravě houbové omáčky

Dbejte na správnou přípravu houbové omáčky, abyste si mohli kvalitně pochutnat:
  1. Nedopřáváte houbám dostatek času v rámci tepelné úpravy? Pak děláte velkou chybu, kvůli které vám může být v lepším případě velmi těžko.
  2. Houby nepřidávejte do základu omáčky hned. Rozvařily by se do nedobré, příliš měkké konzistence a při jídle by vám "vrzaly" mezi zuby.
  3. Dary lesa solte až po jejich orestování či podušení - dřívější solení by způsobilo jejich tvrdou nebo gumovou konzistenci.
  4. Sušené houby je vhodné předem namočit. V opačném případě se zbytečně prodlouží příprava omáčky.
  5. Čerstvé houby zpracujte co nejdříve po jejich sběru, abyste se zbytečně nevystavovali mimo jiné plísním, které v nich rády (a rychle) bují.

Houby jsou skvělou surovinou, nenechte se odradit mnohými mýty. Nyní už víte, jakým chybám se při vaření houbových omáček vyhnout a videorecept vám poradí, jak s lehkostí připravit lahodnou houbovou omáčku z pomazánkového másla:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky