Chyby při vaření houbové omáčky: Pozor dejte na čerstvost hub i na jejich úpravu
Omáčky jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. V sezóně pak vítězí ty houbové - a to i kvůli tomu, že patříme mezi nejvášnivější houbaře na světě. Jejich příprava má však svá úskalí, o kterých je vhodné vědět.
Houbové omáčky se těší velké oblibě především pro jejich jemně smetanovou chuť. Použít se dají houby čerstvé, sušené, ale i mražené. Důležité však je dodržení několika pravidel přípravy, abyste neriskovali nejen pocit těžkosti, ale i chuť omáčky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě houbové omáčky
- Nedopřáváte houbám dostatek času v rámci tepelné úpravy? Pak děláte velkou chybu, kvůli které vám může být v lepším případě velmi těžko.
- Houby nepřidávejte do základu omáčky hned. Rozvařily by se do nedobré, příliš měkké konzistence a při jídle by vám "vrzaly" mezi zuby.
- Dary lesa solte až po jejich orestování či podušení - dřívější solení by způsobilo jejich tvrdou nebo gumovou konzistenci.
- Sušené houby je vhodné předem namočit. V opačném případě se zbytečně prodlouží příprava omáčky.
- Čerstvé houby zpracujte co nejdříve po jejich sběru, abyste se zbytečně nevystavovali mimo jiné plísním, které v nich rády (a rychle) bují.
Mohlo by vás zajímat
Houby jsou skvělou surovinou, nenechte se odradit mnohými mýty. Nyní už víte, jakým chybám se při vaření houbových omáček vyhnout a videorecept vám poradí, jak s lehkostí připravit lahodnou houbovou omáčku z pomazánkového másla:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Salát z červené řepy
Přidáno před 1 hodinou
Kachní prsa se sušenými meruňkami a podzimní zeleninou
Přidáno před 1 hodinou
Zvěřinové ragú s ovocem
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové steaky na bylinkách, s brokolicí a pepřovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Dýňový koláč s vlašskými ořechy
Přidáno před 9 hodinami
Rolovaná kachna s knedlíky
Přidáno před 21 hodinami
Komentáře