Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Luštěniny jsou důležitou, výživnou a přitom levnou surovinou naší kuchyně. Výběr je pestrý a ještě pestřejší jsou možnosti využití. Čočka, cizrna, fazole, hrách a sója se dají zpracovat do polévek, karbanátků, pomazánek i salátů.

Luštěniny nakupujeme v suchém stavu nebo sterilované v plechovce. Pokud máme na jejich uvaření dostatek času, tak vaření suchých luštěnin je samozřejmě výhodnější - vyjde levněji, luštěniny jsou čerstvě uvařené a je v nich jenom to, co do nich sami dáme. Po plechovce se dá sáhnout, když spěcháme a potřebujeme mít rychle hotové jídlo.

Luštěniny

Zdravé potraviny, které by rozhodně neměly v našem jídelníčku chybět. Dokonce se dá říci, že patří mezi vůbec nejzdravější, jejich pravidelná konzumace zlepšuje celkový zdravotní stav lidského… Podívejte se na všechny luštěniny.

Časté chyby při vaření luštěnin

Pokud s vařením luštěnin zatím nemáte mnoho zkušeností, mohlo by se vám hodit několik rad. Jaké tedy chyby při vaření luštěnin děláme nejčastěji?

  1. Žádná kontrola: Výjimečně se může stát, že v luštěninách zůstane zapomenutý kamínek. Zejména čočku doporučujeme před namočením přebrat.
  2. Žádné proplachování: Z hygienických důvodů doporučujeme nejprve luštěniny propláchnout na cedníku pod tekoucí vodou.
  3. Bez namočení předem: Luštěniny se vyplatí namáčet - při namáčení se z nich vyplaví látky, které způsobují nadýmání, a zároveň se urychlí doba vaření. Větší luštěniny potřebují delší dobu namáčení a naopak. Červená čočka namáčení nepotřebuje, obyčejné čočce stačí dvě hodiny, ale cizrnu nebo fazole raději namočíme na 12–24 hodin.
  4. Využití vody z namáčení: Vhodnější je vodu slít do dřezu, luštěniny propláchnout a zalít novou vodou. Ve vodě z namáčení jsou vyluhované látky způsobující nadýmání.
  5. Bez přidaných bylinek: Bylinky luštěninám prospějí. Některé z nich působí proti nadýmání a zlepšují stravitelnost. Doporučujeme např. saturejku, tymián, bazalku a majoránku.
  6. Solení příliš brzy: Doba vaření se prodlužuje, déle pak trvá, než luštěniny změknou.
  7. Vaření v obyčejném hrnci: Není to chyba, ale vaření některých luštěnin (cizrna, sója, fazole) je pak velmi zdlouhavé. Pokud luštěniny vaříme často, doporučujeme používat buď tlakový hrnec, ve kterém je luštěnina uvařená za poloviční nebo třetinový čas, nebo pomalý hrnec, ve kterém se sice vaří dlouho, ale nemusíme ji hlídat.
  8. Tuhé nebo naopak příliš měkké luštěniny: Vše potřebuje ten správný čas, dobře uvařené luštěniny jsou "akorát" měkké a dají se zmáčknout mezi prsty.

Jakmile luštěniny uvaříme, část jich brzy spotřebujeme a část můžeme zmrazit na pozdější využití. Příště je stačí přidat do polévky či salátu nebo použít na luštěninovou pomazánku a hotovo je během chvilky. Podle následujícího videoreceptu uvaříte vydatnou fazolovou polévku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky