8 častých chyb při vaření omáček: Pozor dejte na hořkost, hrudky i konzistenci
Že jsme národem omáček, to nelze nijak popřít. Milujeme od útlého věku až po stáří a pravidelně si pochutnáváme na různorodých omáčkách. Ne vždy se však daří - chyby nás mohou provázet právě i během vaření omáček.
Svíčková, šípková, koprová, křenová, hříbková - to je jen maličký výčet našich klasických omáček, které jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Předejděte zbytečným chybám při jejich vaření, abyste si mohli pochutnávat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při vaření omáček
Díky našemu výčtu se můžete připravit na možné chyby a včas jim předejít. Připravte dokonalou omáčku bez jediné chybičky, za kterou sklidíte nejen obdivné pohledy.
- Zahušťování omáček je tak trochu alchymie - pokud máte možnost, vyhněte se použití mouky, aby omáčka nebyla bez chuti nebo naopak příliš moučná.
- Sražené omáčce můžete předejít - pokud se do ní dává ocet, přidejte ho až po odstavení ze sporáku. Stejně tak přidávejte i smetanu na konci vaření omáčky.
- Začala se vám omáčka přichytávat ke dnu hrnce? Pak bude nejlepší ji přelít do hrnce jiného, aby se vám nepřipálila a nechytla hořkou chuť.
- Hrudky a žmolky jsou v omáčkách nežádoucí. Omáčku můžete zbavit hrudek jejím přepasírováním přes jemné síto nebo ji případně rozmixovat dohladka.
- Pokud jste se rozhodli výslednou omáčku rozmixovat pro její jemnou strukturu, nezapomeňte včas vyndat celé koření, abyste nepřišli o její dokonalou chuť.
- Příliš ostrou omáčku napravíte například jejím nastavením chuťově neutrálními ingrediencemi - používejte vždy ty, které omáčka klasicky obsahuje.
- Jestliže jste se rozhodli pro naředění omáčky, postupujte velmi pomaličku, abyste to nepřehnali a nezůstala vám vodnatá omáčka téměř bez chuti.
- Zjistili jste při chutnávání, že je vaše omáčka hořká? Pak jste nejspíše spálili mletou papriku při jejím přidání do základu. Základ omáčky musí být paprikou zaprášen, rychle zamíchán a okamžitě poté zalit tekutinou (vývarem, vodou). Hořká omáčka může být také důsledkem spálené cibule v jejím základu.
Nezapomeňte na to, že čistota je naprostým základem každého vaření. Díky zcela čistému nádobí a pomůckám docílíte omáčky, která bude mít delší trvanlivost - tu jí zajistíte také tím, že budete ochutnávat vždy čistou lžičkou. Připravte si s námi neodolatelnou svíčkovou na smetaně podle názorného videoreceptu z naší dílny:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zmírnit pálivost omáčky? Zkuste osvědčené postupy podle našich babiček
Časté chyby při vaření omáček: Nejčastěji to je hořký základ, sražená smetana nebo špatný postup při dušení masa
Maléry v kuchyni: Náprava přesolené polévky, zakaleného vývaru i "zdrclé" omáčky podle postupů našich babiček
Komentáře