Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Že jsme národem omáček, to nelze nijak popřít. Milujeme od útlého věku až po stáří a pravidelně si pochutnáváme na různorodých omáčkách. Ne vždy se však daří - chyby nás mohou provázet právě i během vaření omáček.

Svíčková, šípková, koprová, křenová, hříbková - to je jen maličký výčet našich klasických omáček, které jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Předejděte zbytečným chybám při jejich vaření, abyste si mohli pochutnávat.

Chyby při vaření omáček

Díky našemu výčtu se můžete připravit na možné chyby a včas jim předejít. Připravte dokonalou omáčku bez jediné chybičky, za kterou sklidíte nejen obdivné pohledy.

  1. Zahušťování omáček je tak trochu alchymie - pokud máte možnost, vyhněte se použití mouky, aby omáčka nebyla bez chuti nebo naopak příliš moučná.
  2. Sražené omáčce můžete předejít - pokud se do ní dává ocet, přidejte ho až po odstavení ze sporáku. Stejně tak přidávejte i smetanu na konci vaření omáčky.
  3. Začala se vám omáčka přichytávat ke dnu hrnce? Pak bude nejlepší ji přelít do hrnce jiného, aby se vám nepřipálila a nechytla hořkou chuť.
  4. Hrudky a žmolky jsou v omáčkách nežádoucí. Omáčku můžete zbavit hrudek jejím přepasírováním přes jemné síto nebo ji případně rozmixovat dohladka.
  5. Pokud jste se rozhodli výslednou omáčku rozmixovat pro její jemnou strukturu, nezapomeňte včas vyndat celé koření, abyste nepřišli o její dokonalou chuť.
  6. Příliš ostrou omáčku napravíte například jejím nastavením chuťově neutrálními ingrediencemi - používejte vždy ty, které omáčka klasicky obsahuje.
  7. Jestliže jste se rozhodli pro naředění omáčky, postupujte velmi pomaličku, abyste to nepřehnali a nezůstala vám vodnatá omáčka téměř bez chuti.
  8. Zjistili jste při chutnávání, že je vaše omáčka hořká? Pak jste nejspíše spálili mletou papriku při jejím přidání do základu. Základ omáčky musí být paprikou zaprášen, rychle zamíchán a okamžitě poté zalit tekutinou (vývarem, vodou). Hořká omáčka může být také důsledkem spálené cibule v jejím základu.

Nezapomeňte na to, že čistota je naprostým základem každého vaření. Díky zcela čistému nádobí a pomůckám docílíte omáčky, která bude mít delší trvanlivost - tu jí zajistíte také tím, že budete ochutnávat vždy čistou lžičkou. Připravte si s námi neodolatelnou svíčkovou na smetaně podle názorného videoreceptu z naší dílny:

Komentáře

Další tipy a triky