Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedním z nejčastějších nedělních moučníků je jednoznačně bábovka. Je chutná, většinou rychle připravená a navíc na ni existuje ohromné množství receptů. Problém však nastává, pokud nám bábovka nejde vyklopit z formy.

Těšíte se na vaši oblíbenou bábovku podle babiččina receptu, ale ona ne a ne vyklouznout formy? Nepropadejte panice, vše se dá zachránit. Na vyklepávání bábovky se ale musí myslet už během přípravy samotné formy na pečení.

Chyby při vyklepávání bábovky

Vyklepávání bábovky vyvolává obavy především u mladých a nezkušených hospodyněk. Nemějte ale obavy, společně to jistě zvládneme:

  1. Nesprávný poměr surovin v receptu na bábovku nejenže zapříčiní její nemožné vyklepnutí z formy, ale také hutné či jinak nedobré těsto moučníku.
  2. Forma na bábovku musí mít pokojovou teplotu, aby při kontaktu s těstem nedošlo k teplotnímu šoku a to se následně k formě nepřipeklo.
  3. Nedostatečně vymazaná a vysypaná bábovková forma způsobí, že těsto nepůjde vyklepnout s klasickou lehkostí. Myslete na to a formu pečlivě připravte.
  4. Bábovku nevyklápějte ihned po upečení - hrozí riziko propadnutí a sražení. Po vytažení z trouby ji nechte zhruba 10 minut odpočinout a poté ji vyklepněte.
  5. Nenechávejte však bábovku ve formě ani příliš dlouho po vytažení z trouby - její křupavý povrch by změknul a přilnul k formě.
  6. Pokud se nedaří bábovku vyklepnout, obalte formu utěrkou namočenou ve studené vodě. Tento postup můžete několikrát opakovat.
  7. Na vině může být také nedostatečně umytá forma, kdy se bábovka přichytí k zapečeným nečistotám a nelze ji vyklepnout - vždy dodržujte čistotu nádobí.
  8. Forma s mnoha záhyby je záludná - hrozí, že nebude správně vymazaná a vysypaná pro svou členitost. Vsaďte proto na jednoduché tvary forem.
  9. Rozhodli jste se "objet" bábovku ve formě nožem? Buďte opravdu opatrní, abyste se nezranili. Rozhodně nepoužívejte ostrý nůž, ale pouze ten kulatý.

Pokud se nezadařilo a bábovku jste z formy nedokázali vyklepnout v celku, nebuďte zklamaní - můžete z ní připravit jiné dobroty. Kousky těsta (namísto sušenek) prokládejte čerstvým ovocem, ochuceným tvarohem a "poháry" jsou na světě.

Upečete si s námi třenou dvoubarevnou bábovku podle osvědčeného receptu?

Komentáře

Další tipy a triky