5 častých chyb při zpracování cukety: Buďte obezřetní už při jejím výběru
Blíží se cuketové žně, kdy hlavní část našeho jídelníčku budou tvořit cuketová jídla. Velkou výhodou této zeleniny je to, že ji lze zpracovat nasladko i naslano. Jak se ale vyhnout chybám během její přípravy?
Cuketa je úžasně variabilní zeleninou, připravit z ní lze téměř cokoliv - svačiny, obědy i moučníky. Základem je však její správná příprava. Jaké jsou chyby při zpracování cukety a jak se jim vyhnout, to vám poradíme na následujících řádcích.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby během zpracování cuket
Vyhněte se následujícím chybám a zjednodušte si tak přípravu pokrmů z cuket:
- Neoloupané přerostlé kusy nejsou v jídle dobré. Jejich slupka je už příliš tuhá a kazí tak požitek z celého pokrmu. Vybírejte mladé a menší až střední cukety.
- Větší nebo již lehce přerostlé cukety je nutno zbavovat semínek, která jsou už moc tvrdá. Stačí cuketu podélně rozříznout a semínka pomocí lžíce vydlabat.
- Neochutnáváte? Pak děláte velkou chybu a taktéž riskujete své zdraví. Cuketa může být hořká, čímž nejen znehodnotí celý pokrm, navíc jsou takové kusy jedovaté.
- Nechat vypotit cuketu se vám může zdát zbytečné, opak je však pravdou. Zbavíte se totiž přebytečné tekutiny, která např. v těstu na bramboráky dokáže nadělat pěknou neplechu.
- Málo koření, ale i moc oleje, to cuketě nesedí. Cuketa má velmi nevýraznou chuť, proto kořením nešetřete. Zároveň lehce nasaje olej, a tak s ním při jejím smažení šetřete a poté ji ještě osušte papírovými utěrkami.
Cuketu používejte do lehčích jídel, aby se neztratila její chuť. Pokud zrovna po její chuti neprahnete, ale potřebujete ji zpracovat, rozhodně doporučujeme vyzkoušet koláč z cukety, ve kterém sice není znát její chuť, přesto mu dodá na dokonalé vláčnosti:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Co dělat s přerostlou velkou cuketou? Jak si s ní nejlépe poradit? Vyzkoušejte oblíbené recepty na její zpracování
Cukety v kuchyni: Připravte z nich placičky a moučníky nebo je zavařte na zimu
Jak dlouho nechat potit cuketu? Poradíme vám, jak nejlépe postupovat u této vodnaté zeleniny
Komentáře