Chyby při zpracování zeleniny: Stačí jim předejít a zajistit si tak kvalitní zásoby
Zpracovat zeleninu můžeme různými způsoby. Nejčastěji ji však sterilujeme, sušíme, mrazíme či fermentujeme. Poradíme vám, na co si dát při jednotlivých možnostech zpracování pozor a jak se díky tomu vyhnout chybám.
Zpracování zeleniny má svá specifika. Pokud je budete úmyslně ignorovat, z vaší snahy nezbude nic, krom očí pro pláč. Proto je dobré mít na paměti, na co si dávat pozor u konkrétního způsobu zpracování, abyste byli spokojeni s výsledkem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při zpracování zeleniny
- Při zavařování je nejdůležitější čistota - pokud vám zelenina ve sklenicích kvasí, byla pravděpodobně chyba ve špatně připravených sklenicích nebo v opakovaném ochutnávání jednou a tou samou lžičkou. Čisté musí být i vaše ruce a utěrky.
- Zplesnivěla vám celá várka sušené zeleniny? Pak je chyba v nedostatečném času sušení, případně v nesprávném skladování. Správně uskladněná sušená zelenina vydrží až několik let v neměnném stavu.
- Nedobré zelenině z mrazáku předejdete snadno - napište datum jejího uskladnění na obal a spotřebujte ji v rozmezí 6–12 měsíců (podle druhu).
- U mléčného kvašení jsou pak chybou nedbalý výběr plodů i nevhodně zvolená teplota ke kvašení. Také pozor na ocet, který k mléčnému kvašení nepatří, protože za jeho přítomnosti nelze fermentovat.
- Nevyužíváte celý potenciál zeleniny? Například u petržele lze použít kořen i nať. Využíváte sklizenou zeleninu opravdu co nejvíce bezezbytkově?
Připravte si s námi cuketovou pomazánku, kterou lze použít na topinky, pod maso i do základu různých zeleninových omáček. Zavařená vydrží až do další sezóny.
Komentáře