Chyby v přípravě čočky na kyselo: Správné namáčení i zahuštění má svůj význam
Luštěniny bychom měli jíst pravidelně - v salátech, polévkách nebo hlavních chodech. Máte z vaření čočky na kyselo obavy? Provedeme vás chybami, kterých se můžete při její přípravě dopustit a přidáme tipy, jak na ně vyzrát.
Příprava čočky na kyselo není nic složitého, důležité však je věnovat pozornost každému kroku z postupu uvedeného ve vámi vybraném receptu. Jedině tak se vám povede připravit ta nejlepší čočka, jakou jste kdy jedli. Co lze na čočce pokazit?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby v přípravě čočky na kyselo
Žádný strach, následujícím chybám lze s přehledem předejít, a tak vaše čočka bude naprosto dokonalá:
- Čočku, stejně jako jiné luštěniny, je potřeba předem pečlivě přebrat. Může se v ní totiž objevit (kromě nečistot) také kamínek, který by vás mohl stát zub.
- Zatímco červená čočka nepotřebuje namáčet, hnědou čočku doporučujeme předem namočit, abyste ji zbavili nadýmavých vlastností. Vodu však před vařením vyměňte za čistou, abyste docílili žádoucího efektu.
- Pozor na sůl - luštěniny se nemají výrazně solit před jejich změknutím, jinak k němu jen stěží dojde. Proto čočku zprvu osolte jen mírně a hlavní solení nechte až po jejím zdárném změknutí do poživatelného stavu.
- Nechcete mít na talíři rozpadlou čočku s oddělenými slupkami? Pak ji vařte na mírném plamenu a během vaření jí divoce nemíchejte.
- Nepřežeňte to s množstvím jíšky a zároveň jíšku připravte správně, tedy dbejte na správný poměr mouky a tuku, nepřipalte ji a hlídejte její barvu.
- Ačkoliv už z názvu je patrné, že se jedná o kyselkavé jídlo, ocet používejte s mírou a až k finálnímu dochucení - čočka vařená s octem by nezměkla.
- Příliš kyselou čočku zachráníte jejím oslazením, buďte však opatrní s množstvím cukru, aby se její chuť nezměnila ke zcela nejedlému pokrmu.
Tip: Byť je čočka na kyselo klasickým zadělávaným jídlem, které se zkrátka zahušťuje moukou, můžete jíšku nahradit tak, že část uvařené čočky oddělíte do kastrůlku, rozmixujete ji a vrátíte zpět ke zbylé čočce. Tak či tak už to ale nebude ono.
Nebojte se k čočce při vaření přidat bylinky, například saturejku, petrželovou nať, bazalku nebo libeček. Při servírování ji můžete dozdobit čerstvými zelenými natěmi, zapomenout se však nesmí na dozlatova opečenou cibulku - a klidně i se slaninou.
Připravte si chutnou čočku na kyselo podle videoreceptu z naší dílny:
Komentáře (1)