Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Luštěniny bychom měli jíst pravidelně - v salátech, polévkách nebo hlavních chodech. Máte z vaření čočky na kyselo obavy? Provedeme vás chybami, kterých se můžete při její přípravě dopustit a přidáme tipy, jak na ně vyzrát.

Příprava čočky na kyselo není nic složitého, důležité však je věnovat pozornost každému kroku z postupu uvedeného ve vámi vybraném receptu. Jedině tak se vám povede připravit ta nejlepší čočka, jakou jste kdy jedli. Co lze na čočce pokazit?

Chyby v přípravě čočky na kyselo

Žádný strach, následujícím chybám lze s přehledem předejít, a tak vaše čočka bude naprosto dokonalá:

  1. Čočku, stejně jako jiné luštěniny, je potřeba předem pečlivě přebrat. Může se v ní totiž objevit (kromě nečistot) také kamínek, který by vás mohl stát zub.
  2. Zatímco červená čočka nepotřebuje namáčet, hnědou čočku doporučujeme předem namočit, abyste ji zbavili nadýmavých vlastností. Vodu však před vařením vyměňte za čistou, abyste docílili žádoucího efektu.
  3. Pozor na sůl - luštěniny se nemají výrazně solit před jejich změknutím, jinak k němu jen stěží dojde. Proto čočku zprvu osolte jen mírně a hlavní solení nechte až po jejím zdárném změknutí do poživatelného stavu.
  4. Nechcete mít na talíři rozpadlou čočku s oddělenými slupkami? Pak ji vařte na mírném plamenu a během vaření jí divoce nemíchejte.
  5. Nepřežeňte to s množstvím jíšky a zároveň jíšku připravte správně, tedy dbejte na správný poměr mouky a tuku, nepřipalte ji a hlídejte její barvu.
  6. Ačkoliv už z názvu je patrné, že se jedná o kyselkavé jídlo, ocet používejte s mírou a až k finálnímu dochucení - čočka vařená s octem by nezměkla.
  7. Příliš kyselou čočku zachráníte jejím oslazením, buďte však opatrní s množstvím cukru, aby se její chuť nezměnila ke zcela nejedlému pokrmu.

Tip: Byť je čočka na kyselo klasickým zadělávaným jídlem, které se zkrátka zahušťuje moukou, můžete jíšku nahradit tak, že část uvařené čočky oddělíte do kastrůlku, rozmixujete ji a vrátíte zpět ke zbylé čočce. Tak či tak už to ale nebude ono.

Nebojte se k čočce při vaření přidat bylinky, například saturejku, petrželovou nať, bazalku nebo libeček. Při servírování ji můžete dozdobit čerstvými zelenými natěmi, zapomenout se však nesmí na dozlatova opečenou cibulku - a klidně i se slaninou.

Připravte si chutnou čočku na kyselo podle videoreceptu z naší dílny:

Komentáře (1)

Malá rada - na jednu porci vařené čočky se dávají 3 vrchovaté lžíce suché čočky.

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli