Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jejich chuť je neodolatelná a náplň může být pokaždé jiná. Řeč je o roládách, které mají své příznivce často z řad mužů, kteří jim dávají přednost i před narozeninovými dorty. Jak ale při jejich přípravě nechybovat?

Piškotové těsto je nedílnou součástí dortů, lehkých moučníků nebo právě rolád, které můžete připravit na nespočet způsobů. Základem je vždy plát piškotového těsta, který se potře marmeládou, namaže krémem a sroluje do úhledného válečku.

10 častých chyb v přípravě piškotové rolády

Nenechte váš strach z přípravy a případného neúspěchu zvítězit nad touhou tento moučník pokořit. Vyvarujte se následujících chyb a připravte dokonalou roládu:

  1. V bílcích nesmí zůstat ani kousek žloutku, jinak byste nedocílili správně připraveného bílkového sněhu.
  2. Jestliže bílkový sníh dostatečně nevyšleháte, roláda bude nízká a bude se při rolování lámat.
  3. Další suroviny do bílkového sněhu jen jemně a zlehka vmíchejte metličkou nebo stěrkou, v opačném případě by roláda přišla o svou nadýchanost.
  4. Aby roláda nespadla a nebyla hutná, je důležité těsto ihned po vypracování vložit do trouby. Díky tomu z něj nevyprchají bublinky starající se o kyprost.
  5. Správně upečené rolády dosáhnete pouze tehdy, budete-li mít předem vyhřátou troubu. Jedině tak se upeče přesně podle vašich představ.
  6. Suchý a lámající se plát značí přepečení. Pečte těsto na 200 °C do zrůžovění.
  7. Připálené okraje piškotového těsta jsou důsledkem jeho nerovnoměrného rozprostření na plechu. Dbejte na stejnou výšku těsta po celé ploše.
  8. Nehezky tvarované roládě předejdete tak, že po vytažení plátu z trouby a následnému několikaminutovému odpočinku ho i s pečicím papírem (případně s utěrkou) srolujete do úhledného válečku a necháte zcela vychladnout.
  9. Nepřehánějte to s množstvím náplně, aby roláda při kompletaci nepraskla.
  10. Popraskala vám roláda i přes veškerou vaši snahu? Nevadí, nechte si část krému bokem a hotovou roládu jím potřete - krásně tím zamaskujete nedostatky.
  11. Tip: Pokud vámi vybraný recept na roládu neobsahuje olej, přidejte ho na konci přípravy těsta - stačí jedna lžíce a těsto bude pružnější, přesto stále vláčné.

Rolády se těší velké oblíbenosti z důvodu, že je můžete připravit s hutným máslovým krémem, ale také s lehkými krémy ze šlehačky a mascarpone nebo tvarohu - každý si tak přijde na své. Upečete si s námi nadýchanou piškotovou roládu podle videa?

Komentáře

Další tipy a triky